Aggódik Ferenc pápa az európai katolikusok menekültekkel szembeni gyűlölete miatt

Európa több részén is az intolerancia, a diszkrimináció és az idegengyűlölet jelei tapasztalhatók, mondta Ferenc pápa az európai püspöki konferenciák migrációs felelőseinek pénteken a Vatikánban. Az egyház fő szerint ezeket  "a különböző, az idegen" iránti "bizalmatlanság és félelem" okoz.

"Szomorú megállapítás, hogy Európában katolikus közösségeink sem mentesek ettől a védekező és elutasító reakciótól, amelyet a kulturális és vallási identitás megőrzése erkölcsi kötelességével indokolnak,"

jelentette ki Ferenc pápa. Szerinte a jelenkorban zajló tömeges és összetett migráció a korábbi migrációs politikák válságához vezetett, és hatástalanná tette a nemzetközi konvenciók biztosította védelmet is. Az egyház azonban hű akar maradni missziójához a legszegényebbek és magukra hagyottak szolgálatával, és közéjük tartoznak a migránsok és a menedékkérők is, tette hozzá. 

AFP PHOTO / OSSERVATORE ROMANOFotó: STR

Ferenc pápa beszédében szorgalmazta

  • a törvényes és biztonságos migrációs útvonalak bővítését, 
  • az érkezők méltóságteljes elhelyezését, 
  • és az alapvető szolgáltatásokban való részesítésüket. 

Kiemelte: a migránsokat és menedékkérőket indulás előtt tájékoztatni kell, hogy tisztában legyenek többek között az alapvető jogaikkal. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.