Akár 4-6 hónapig nem lesz áram Puerto Rico szigetén

külföld
2017 szeptember 22., 08:14
comments 128

Csütörtökön több millió Puerto Rico-i lakos ébredt egy új világra: a régió elmúlt 100 évének legpusztítóbb vihara, a Maria hurrikán után a szigetország teljes területén megszűnt az áramszolgáltatás. 

Ráadásul nem csak rövid, átmeneti hibáról van szó. Előrejelzések szerint több hónapig, sőt akár fél évig is eltarthat, amíg a 3,5 millió lakosú, amerikai fennhatóságú országban sikerül helyreállítani a rendszert. 

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A Maria után óriási pusztítás maradt hátra, San Juan jelentős részét víz lepte el, az utcák inkább tűntek sebes folyóknak. Egyelőre 18 halálos áldozatról tudni, de a túlélők utáni kutatás még éppen csak megkezdődött. 

San Juan polgármestere, Carmen Yulín Cruz azt mondta, sosem látott még ilyen pusztítást, pedig a sziget átélt már pár hurrikánt. 

„Az a San Juan, amit ismertünk tegnapig, nincs többé.”

– mondta a polgármester, aki azzal számol, hogy 4-6 hónapig nem lesz áramuk. 

A vihar rengeteg épületet is megrongált, épületek teljes tetőszerkezetét vitte magával. Rengeteg út járhatatlan az áradások miatt. Gond van a telekommunikációval is, csütörtökön napközben telefonálni se lehetett. 

A Fehér Ház közben jóváhagyott egy szövetségi keretet a károk enyhítésére. Puerto Ricót már az Irma hurrikán is megtépázta, akkor is egymillió embernél ment el az áram, de a pusztítás mértéke utólag nézve mégis enyhébb volt. 

A szigetország reptereit leghamarabb pénteken fogják tudni újranyitni az áradások miatt, ez is nehezíti a mentési munkálatokat. (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.