Amerikát szidta, Kínát méltatta a pakisztáni kormányfő az ENSZ-ben

külföld
2017 szeptember 22., 08:12
comments 91

Alakul a világ, változnak a hangsúlyok.

Az utóbbi évtizedekben Pakisztán legfontosabb szövetségese akkor is az USA volt, ha bizalmatlansággal teli kapcsolat volt ez, és a pakisztáni hadseregről és titkosszolgálatról sosem lehetett pontosan tudni, hogy a sok amerikai pénzből mennyire segítik a tálibokat is.

Pakisztáni rendőr.
photo_camera Pakisztáni rendőr. Fotó: SS MIRZA/AFP

Az új pakisztáni miniszterelnök most viszont egy olyan beszédet mondott el az ENSZ közgyűlésén, amiben élesen kritizálta az USA-t és név szerint Donald Trumpot is az afganisztáni politikája miatt. Arról beszélt, hogy szerinte méltatlanul vádolják kormányát Washingtonból a tálibok támogatásával, és katonai úton nem lehet békét teremteni Afganisztánban, hanem tárgyalni kellene.

A beszédben utána Kínát méltatta, és úgy folytatta, hogy az országa gazdasági fejlődését a kínai tervek segítik leginkább, az Eurázsiát összefogó Egy út, egy övezet program, amit a kínai elnök hirdetett meg.

Az utóbbi hetekben az indiai hadsereg attól tart, hogy Kína és Pakisztán egyszerre indít katonai támadást ellenük. Pakisztán háborús bűnökkel vádolta az ENSZ-ben Indiát a kasmíri konfliktus gerjesztése miatt, India követe válaszul Terrorisztánnak nevezte Pakisztánt. India és Kína között pedig egy útépítés miatt van feszültség a Himalájában, az indiaiak szerint túl közel építkeznek a kínaiak egy vitatott határszakasznál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.