"Az utókor átkozni fogja azt a generációt, amely elpasszolta a lehetőséget, és létrehozta az EU-térképen a kis fekete foltot"

2017 szeptember 23., szombat 4:25

Most már egyértelműen politikai kérdés az euró magyarországi bevezetése, jelentette ki Bod Péter Ákos a 168órának adott interjújában. A közgazdász szerint "a feltételeket, amelyek az inflációt, a költségvetés hiányát, a hosszú távú hitelek kamatait jelentik, teljesítettük." Úgy véli, hogy a német választások után felgyorsul az EU következő fejlődési szakaszának előkészítése, amiben az euró egy komoly téma lesz. 

"És eljöhet hamar a nap, amikor felteszik a kérdést Magyarországnak, hogy akar-e a klub tagja lenni. Elég nehéz lesz nemet mondani, hiszen a nemzeti érdek az, hogy a magyar gazdaság, a háztartások és az állam erős, stabil, kiszámítható valutát használjon,"

tette hozzá Bod Péter Ákos. Megérti, ha a miniszterelnöknek és a jegybankel­­nöknek saját szempontjai vannak, és

"ezekhez jó eszköz az árfolyam. Annyit mondok, hogy euró mellett sosem létezhettek volna ekkora nemzeti banki alapítványok."

Az euróövezet nemcsak közös pénz, hanem közös betétbiztosítási rendszer, bankfelügyeleti és gazdaságvédelmi rendszer is, jelentette ki, ha ennek nem leszünk tagjai, 

"akkor az utókor átkozni fogja azt a generációt, amely elpasszolta a lehetőséget, és létrehozta az EU-térképen a kis fekete foltot. Nagy a tét."

Bod Péter Ákos szerint végre elmondhatják az érveiket, azok, akik nem akarják a bevezetést, hogy "mi szól a spekulációnak kitett, ingadozó árfolyamú és kamatszintű kis nemzeti valuta mellett azon kívül, hogy a pénzeinken magyar szimbólumok vannak." Lehet, hogy a jegybankelnök, a monetáris tanács tagjai 

"majd azt a hamis érvet veszik elő, hogy szuverenitási kérdés, ha a hatalmon lévő miniszterelnök nem teheti azt a pénzzel, amit szeretne. Miközben korunkban a szuverenitás más, mint volt fél évszázada, mélyebb tartalommal bír. Bárki bármit mond, az európai valutaövezethez tartozás erős nemzeti érdekünk."