Magas a részvétel a tehetősebb német tartományokban és nagyvárosokban

2017 szeptember 24., vasárnap 14:55
Angela Merkel és a szintén CDU-s Matern Freiherr Marschall von Bieberstein a kampányfinisben Fotó: PATRICK SEEGER/dpa Picture-Alliance/AFP

Délután 2 óráig a szavazásra jogosult 61 millió német állampolgár 41,1 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi szövetségi választásokon - ez arányosan valamivel kevesebb, mint volt 2013-ban (41,4 százalék). 

Összességében így is lehet, hogy magasabb lesz a részvétel, mint négy éve volt, mivel a választási szakértők azzal számolnak, hogy idén többen szavaznak majd levélben, mint legutóbb, a választási bizottság által közölt fenti adatok pedig nem tartalmazzák még a levélszavazatok számait. 2013-ban a németek 71,5 százaléka szavazott, ezt valószínűleg meghaladják majd az idei adatok. 

A részletes bontás alapján az látszik, hogy főleg a nagyvárosokban és az ország tehetősebb területein szavaznak sokan, ami elsősorban a kormányzó koalíciónak (a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata SPD), valamint a zöldeknek (Die Grüne) és liberálisoknak (FPD) kedvezhet a bevándorlásellenes AfD elleni küzdelemben. A három kisebb pártot egyaránt 8-10 százalékos magasságban mérték az utóbbi hetekben a kutatók, nagy küzdelem lesz közöttük a harmadik legerősebb párt címért. Az AfD elsősorban az ország rurálisabb és elmaradottabb területein erős.

Hesse tartományban példáult, melynek fővárosa az ország egyik legfontosabb pénzügyi centruma, Frankfurt, a négy évvel ezelőttihez képest (40 százalék) láthatóan többen mentek el voksolni (45,9 százalék). A városokban kiugró a részvétel: Münchenben friss (16 órás) adatok szerint a 2013-as 71-ről 80 százalékos magasságba rakétázott az arány.  Berlin jelenti az állandó kivételt, ott jellegzetesen alacsony a részvétel a többi nagyvároshoz képest.

Eközben a kelet-németországi Türingiában, ahol jó eredményeket várnak az AfD-től, 14 órakor még csak 50,9 százalék ment szavazni, lényegesen kevesebben, mint 2013-ban (55,6 százalék). 18 óráig szavazhatnak a németek, azután várhatóak az első exit poll adatok. 

Németországban hagyományosan magas a részvétel más európai országokhoz képest, de az utóbbi időben itt is csökkenés volt tapasztalható. 1998-ban 82 százalék, 2002-ben 79, 2005-ben 77, 2009-ben 70, 2013-ban 71,5 százalék szavazott. (Independent / MTI / Süddeutsche Zeitung / DW)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt