Magas a részvétel a tehetősebb német tartományokban és nagyvárosokban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Angela Merkel és a szintén CDU-s Matern Freiherr Marschall von Bieberstein a kampányfinisbenFotó: PATRICK SEEGER/dpa Picture-Alliance/AFP

Délután 2 óráig a szavazásra jogosult 61 millió német állampolgár 41,1 százaléka járult az urnákhoz a vasárnapi szövetségi választásokon - ez arányosan valamivel kevesebb, mint volt 2013-ban (41,4 százalék). 

Összességében így is lehet, hogy magasabb lesz a részvétel, mint négy éve volt, mivel a választási szakértők azzal számolnak, hogy idén többen szavaznak majd levélben, mint legutóbb, a választási bizottság által közölt fenti adatok pedig nem tartalmazzák még a levélszavazatok számait. 2013-ban a németek 71,5 százaléka szavazott, ezt valószínűleg meghaladják majd az idei adatok. 

A részletes bontás alapján az látszik, hogy főleg a nagyvárosokban és az ország tehetősebb területein szavaznak sokan, ami elsősorban a kormányzó koalíciónak (a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata SPD), valamint a zöldeknek (Die Grüne) és liberálisoknak (FPD) kedvezhet a bevándorlásellenes AfD elleni küzdelemben. A három kisebb pártot egyaránt 8-10 százalékos magasságban mérték az utóbbi hetekben a kutatók, nagy küzdelem lesz közöttük a harmadik legerősebb párt címért. Az AfD elsősorban az ország rurálisabb és elmaradottabb területein erős.

Hesse tartományban példáult, melynek fővárosa az ország egyik legfontosabb pénzügyi centruma, Frankfurt, a négy évvel ezelőttihez képest (40 százalék) láthatóan többen mentek el voksolni (45,9 százalék). A városokban kiugró a részvétel: Münchenben friss (16 órás) adatok szerint a 2013-as 71-ről 80 százalékos magasságba rakétázott az arány.  Berlin jelenti az állandó kivételt, ott jellegzetesen alacsony a részvétel a többi nagyvároshoz képest.

Eközben a kelet-németországi Türingiában, ahol jó eredményeket várnak az AfD-től, 14 órakor még csak 50,9 százalék ment szavazni, lényegesen kevesebben, mint 2013-ban (55,6 százalék). 18 óráig szavazhatnak a németek, azután várhatóak az első exit poll adatok. 

Németországban hagyományosan magas a részvétel más európai országokhoz képest, de az utóbbi időben itt is csökkenés volt tapasztalható. 1998-ban 82 százalék, 2002-ben 79, 2005-ben 77, 2009-ben 70, 2013-ban 71,5 százalék szavazott. (Independent / MTI / Süddeutsche Zeitung / DW)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.