Felmentették a debreceni kémper minden vádlottját

Balról jobbra: Galambos Lajos, Szilvásy György, P. László harmadrendű vádlott, egy orosz hátterû biztonságtechnikai cég tulajdonosa és Laborc Sándor a Debreceni Törvényszék ítélethirdetésén (Fotó: MTI)

Jogerős ítéletében felmentette a kémkedés és bűnpártolás vádja alól Szilvásy György volt titkosszolgálati minisztert, illetve Galambos Lajos és Laborcz Sándor volt titkosszolgálati vezetőket a Fővárosi ítélőtábla.

A hétfőn kihirdetett másodfokú, jogerős határozatnak csak a rendelkező része nyilvános. A kémper államtitok miatt mindvégig zárt ajtók mögött zajlott, így hivatalosan semmit sem tudni arról, hogy mi is volt a tárgya.

Szilvásy, Galambos, Laborcz és P. László, egy orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosa ellen a 2010-es kormányváltás után emeltek vádat, vagyis hét év alatt született jogerős, felmentő határozat. A per tárgya tudomásom szerint a nemzetbiztonsági szolgálatnál az UD Zrt. magántitkosszolgálati botránya után elrendelt belső átvilágítás volt. Az átvilágítással külsős, külföldi szakembereket foglalkoztató vállalkozót bíztak meg, a vád szerint a vádlottak ezzel valósították meg a kémkedést, bűnpártolást.