Magyarország 500 ágyas onkológiai kórházat épít Vietnamban

Egészségügy
2017 szeptember 25., 10:04
comments 473

Orbán Viktor Hanoiban jelentette be, hogy Magyarország kórházat épít Vietnamban. A megállapodásokról később Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy Magyarország és Vietnam között már lebonyolítottak két sikeres kötött segélyhitelprogramot, ezek egy víztisztítómű és egy tartományi népesség-nyilvántartási rendszer kivitelezését foglalták magukban.

Erre alapozva indult meg egy egészségügyi témájú kötött segélyhitelprogram, amelynek keretében Can Tho városában 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórházat épít Magyarország. Hétfőn az Eximbank aláírta az erről szóló finanszírozási szerződést.

A miniszter közölte: a vietnami gazdaság bővülését, igényeit, valamint a nemzetközi szinten is versenyképes magyar iparágakat látva most az a döntés született, hogy egy minden eddiginél nagyobb és átfogóbb kötött segélyhitelprogramot indít Magyarország, immár 440 millió euró értékben.

Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Nguyen Chi Dung vietnami tervezési és beruházási miniszternek Hanoiban.
photo_camera Szijjártó Péter Puskás-labdát ajándékoz Nguyen Chi Dung vietnami tervezési és beruházási miniszternek Hanoiban. Fotó: KKM / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ebben eddig 11 vietnami projekt megvalósításáról állapodtak meg: öt vízgazdálkodási - egy víztisztítómű, egy vízerőmű, valamint városi csatorna- és vízhálózatok modernizálása, illetve építése - és négy egészségügyi projektről, utóbbi három általános és egy szülészeti-nőgyógyászati kórház építését foglalja magában. 

A fennmaradó két beruházás közül az egyik egy radioaktív sugárzást mérő rendszer kiépítése, a másik pedig az elektronikus személyi igazolványok bevezetésére vonatkozó projekt. Szijjártó szerint mindez jelentős piaci lehetőségekhez juttat magyar vállalatokat.

A hitelprogram mellett több tárcaközi megállapodás is született: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénzügyi, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mezőgazdasági, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig információtechnológiai tárcaközi megállapodást kötött. Varga Mihály emellett egy szakképzési együttműködési megállapodást is aláírt.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára oktatásimunkaterv-módosítást és kulturális tárcaközi munkatervet látott el aláírásával. Emellett Kaposvár és Can Tho testvérvárosi megállapodást kötött, ezt magyar részről Szita Károly polgármester írta alá.

A hivatalos vietnami látogatáson tartózkodó Orbán Viktor hétfőn a Hanoiban rendezett vietnami-magyar üzleti fórumon azt mondta, a következő évtizedekben erősödni fog az a tendencia, hogy a világgazdaság fókusza Nyugatról keleti irányba tolódik, és ehhez az új világhelyzethez a Nyugatnak is igazodnia kell, ami azonban nem könnyű folyamat.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Nyugatnak együtt élnie kell azzal az új világhelyzettel, hogy „a következő évtizedekben nem ő fújja a passzátszelet”.

Szerinte Közép-Európa ugyanakkor jól halad előre az alkalmazkodásban, a közép-európai országok szélesebb kapcsolatokat építettek ki a világ keleti felével, mint jó néhány nagy, meghatározó európai ország.

Orbán Viktor ezért azt javasolta a vietnami gazdasági szereplőknek, hogy ha európai hídfőállást szeretnének kiépíteni egy dinamikusan fejlődő gazdasági térségben, akkor érdemes a közép-európai államok közül választaniuk, például Magyarországot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.