Steve Bannon és a Breitbart megpróbáltak beépülni a Facebookba

INTERNET
2017 szeptember 25., 19:41
comments 30

A Buzzfeed által megszerzett emailek arról tanúskodnak, hogy a szélsőséges Breitbart hírportál főszerkesztője, Steve Bannon, nem sokkal azelőtt, hogy Donald Trump kampányfőnöke lett volna, olyan terveket dédelgetett, hogy "kémeket" épít be a Facebookhoz, akik nyilvánosan meghirdetett állásajánlatokra jelentkeznek, majd a tapasztaltakról jelentést adnak a Breitbartnak.

Az ötlet nem tőle, hanem egy republikánus aktivistától, Chris Gacektől származott, aki meglátott egy hidetést arról, hogy a Facebook a tulajdonában lévő Whatsapphoz "közéleti menedzsert" keres. Ez egyfajta politikai kapcsolattartói pozíció, az állás betöltőjének feladatai közé tartozik például a kormánytagokkal és parlamenti politikusokkal való kapcsolattartás. A kívánalmak közé tartozott a jogi végzettség és a legalább tízéves szakirányú gyakorlat.

Gacek azt írta Bannonnak, hogy ez tökéletes lehetőség arra, hogy saját jelentkezőket küldjenek állásinterjúra, aki a tapasztaltakról és az egész felvételi procedúráról utána jelentést adnának Bannonnak és akkori szerkesztőjének az alt-right leghíresebb figurájának, Milo Yiannopoulosnak.

Az ötlet megtetszett Bannonnak, aki mailben kérte meg Yiannolpoulost az akcióra, aki ezt forwardolta több emberének, utasítva őket a cselekvésre. Az egyikük joggal válaszolta azt, hogy

Nehéznek tűnik csendben megcsinálni, úgy, hogy ne fogjanak gyanút.

Mivel az érintettek nem reagáltak a Buzzfeed megkeresésére, még nem derült ki, hogy az akcióval végül meddig jutottak. Az biztos, hogy nem sikerült szélsőjobbost beépíteniük, a kérdéses pozíciót ugyanis végül Christine Turner, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának egyik volt igazgatója kapta meg.

Egy magáncégnek persze bármilyen belső politikai kultúrája lehet, de a Facebookot az elsöprő méretei és hatása miatt egyre többen tekintik egyfajta közsszolgálati csatornának, ahol már releváns, sőt fontos szempont a politikai kiegyensúlyozottság. 

Miután kiderült, hogy a Facebook szerkesztői háttérbe szorították a jobbos-konzervatív cikkeket az automata szerkesztésűnek hitt, de valójában kézzel válogatott "trending" hírek között, hatalmas botrány tört ki és a cég felvett több deklarált jobbost az operatív vezetésbe. Az igazgatóság más tészta, abban régóta ott ül például Peter Thiel, a Trump-imádó és Trump-tanácsadó milliárdos is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.