A rosszul képzett munkaerő, a korrupció és a magas adók rontanak leginkább a magyar versenyképességen

gazdaság
2017 szeptember 26., 20:33
comments 191

Magyarország kilenc hellyel került előrébb a világ országainak versenyképességi rangsorában, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan az idén is Svájc vezet a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum - WEF) kedden közzétett jelentése szerint.

A 137 országot tartalmazó listán Magyarország a 60. helyen áll.  Az ország versenyképességi indexe 4,3 pont lett az előző évi 4,2 után. Az 59. helyen Szlovákia áll szintén 4,3-as indexszel. 

  • 2009-ben 4,22 ponttal az 58. helyen álltunk.
  • 2010-ben 4,33 ponntal mi voltunk az 52.
  • 2011- ben 4,36 ponttal a 48. helyet csíptük el. 
  • 2012-ben a 4,30 pontunk a 60. helyre volt elég. 
  • 2013-ban 4,25 ponttal a 63. hely jött össze.
  • 2014-ben 4,28 ponttal a 60. helyre jöttünk fel.
  • 2015-ben  4,25 ponttal visszaestünk a 63. helyre. 
  • 2016-ban pedig 4,20 ponttal már csak a 69. helyet kaptuk meg.
  • 2017-ben pedig 4,33 ponttal újra a 60. helyen állunk. 

A WEF jelentése szerint nagyban segített a javulásban a technológiai fejlesztés, a lakossági internethasználat szélesedése, amely 73-ról 78 százalékra bővült. Mindemellett az üzleti szféra úgy ítéli meg, hogy kedvezően alakultak a pénzpiacok, javult az üzleti és az innovációs környezet. 

A szervezet jelentése a versenyképességet rontó tényezők között a nem megfelelően képzett munkaerőt, a korrupciót és az adókulcsokat említi az első három helyen.

photo_camera Ezek a tényezők ártottak a leginkább Magyarország versenyképességének. Fotó: World Economic Forum

A World Economic Forum honlapján közzétett versenyképességi rangsorban Svájcot az Amerikai Egyesült Államok és Szingapúr követi. A rangsor első harmadát nagyrészt európai országok és más OECD-tagállamok foglalják el, de előkelő helyen szerepelnek a gyorsan növekvő felzárkózó országok is, mint Kína (27.), India (40.) vagy Oroszország (38.), amely az előző évhez képest 5 hellyel került előrébb.

A lista utolsó három helyén Csád, Mozambik és Jemen áll.

Az EU-tagállamok közül a legjobb indexet tavalyhoz hasonlóan Hollandia érte el, így ismét a globális lista 4. helyére került, megelőzve Németországot, amely ezúttal is az 5. helyezett lett a versenyképességi rangsorban.

Magyarország előtt ötvenkilencedikként Szlovákia, közvetlenül mögötte a 61. helyen a Dél-afrikai Köztársaság áll.

A Világgazdasági Fórum 2003 óta minden évben közzéteszi a világ országainak versenyképességi rangsorát, az idén a svájci székhelyű szervezet összesen 137 országot vizsgált. A Globális Versenyképességi Index (Global Competitiveness Index - GCI) a legátfogóbb ilyen jellegű mutató a világon. 114 olyan részmutatóból áll össze, amelyek befolyásolják a termelékenységet és a hosszú távú növekedési potenciál alakulását.

A részletes elemzésből kiderül, hogy ha csak a politikai intézményeken múlna, sokkal rosszabb helyen állnánk.

A világgazdasági Fórum elemzői megnézték azt is, hogy a kormányzati döntések mennyire kedvezményeznek bizonyos szereplőket, itt 1,9 ponttal a 131. helyen állunk (a 137-es listán). A kormányzati döntéshozatal átláthatósága pedig 3,1 pontot kapott, ami a 125. helyre volt elég.

A magyar intézmények teljesítménye.
photo_camera A magyar intézmények teljesítménye. Fotó: The Global Competitiveness Report

A Világgazdasági Fórum részletesen is elemezte, hogy a magyar intézmények működése hogyan hatnak az ország működésére. A tulajdonjogok szempontjából még mindig csak a 125. helyen állun (3,3 pont). Nem állunk jól a politikusokba vetett közbizalommal sem, erre csak 2,2 pontot kaptunk, ami a 105. helyre volt elég. Az igazságszolgáltatás függetlensége 3,2 pontot kapott, ami a 101 helyet jelenti.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.