Egyre inkább úgy tűnik, nem magától zuhant le a legendás ENSZ-főtitkár gépe

külföld
2017 szeptember 26., 12:03
comments 62
photo_camera Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkár 1961-ben halt meg egy repülőszerencsétlenségben Közép-Afrikában. Halála máig nincs megnyugtatóan tisztázva, egy új ENSZ-jelentés pedig arra jutott: 

a tragédiát egy másik repülő okozhatta. 

A svéd Hammarskjöld, korának egyik legnagyobb hatású diplomatája 1953-ban lett főtitkár, és azért utazott '61-ben Kongóba, hogy segítsen tető alá hozni egy békemegállapodást a kormány és a Katanga régióbeli lázadók között, akiket bányászati társaságok támogattak.

A főtitkár gépe a fővárosból, Kinshasából tartott a mai Zambia területén lévő Ndola városába, ahol a béketárgyalásokat tartották volna. Ekkor zuhantak le, mind a tizenhat utas meghalt.

Egy brit vizsgálat szerint a pilóta volt a hibás, a korabeli ENSZ-jelentés viszont nem jutott egyértelmű eredményre. Az új jelentéshez amerikai, brit, belga, kanadai és német kormányzati információkat is felhasználtak. Szerzője Mohamed Chande Othman, Tanzánia egykori főbírója. 

Az új jelentés szerint:

  • 1961 februárjában a lázadók három vadászgépet vásároltak Franciaországtól. Ezeket használták is légiharcokban.
  • Egy francia diplomata állítása szerint  1967-ben egy belga pilóta azt állította neki, zsoldosként dolgozott a lázadóknak, és ő akart figyelmezető lövéseket leadni a gépnek, de eltalálta a szárnyát.
  • Amerika pedig fejlett rendszerekkel figyelte a légteret akkor Ndola körül, vagyis részletes információik lehetnek arról, mi történt a zuhanás előtt.

Az új jelentés szerint a korábbi vizsgálatok nem vették figyelembe a helyi szemtanúkat, akik azt állították, láttak egy másik gépet is az eset idején. Nem vették elég komolyan a férfi állítását sem, aki a gép utasaként néhány napig még életben volt a zuhanás után, és azt mondta, szikrákat látott az égen.

Othman szerint mindezek alapján valószínűsíthető, hogy támadás érte a gépet. Az azonban még nem egyértelmű, hogy a gép lelövése volt a cél, vagy csak a pilóta zavarodott meg a lövésektől. A bíró azt mondja, most már az érintett országokon a sor, hogy előálljanak minden információval. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.