Trump utasítása ellenére sem szavazzák meg a republikánusok az Obamacare kinyírását

2017 szeptember 26., kedd 19:47
75

Az amerikai republikánus szenátorok lemondtak arról, hogy még a héten szavazzanak saját legújabb egészségbiztosítási tervezetükről.

Bill Cassidy, aki Lindsey Graham szenátorral közösen terjesztette elő a tervet, kedden közölte: „úgy döntöttünk, hogy a héten nem szavazunk róla, mivel nincs meg a megfelelő számú szavazat”. Lindsey Graham szenátor még hozzátette: „egy napon majd eljutunk oda is”.

A két republikánus szenátor a múlt héten terjesztette elő a korábbiakhoz képest némi módosítást tartalmazó tervet, és a héten kellett volna szavazni róla. Azonban hétfő estig már három republikánus politikus jelezte, hogy nem támogatja az elképzelést.

Susan Collins korábban jelezte, hogy akkor sem tudja támogatni a „mélyen elhibázott” tervet, ha Trump elnök erre szólított fel és pénzt ígért az államának. 

Mivel a szenátusban a republikánusoknak kicsi a többségük és a demokraták egyhangúlag elutasítják a tervet, így a szavazás egyértelmű kudarccal zárult volna. A javaslat elhasalása újabb nagy csapást jelent a Trump és a republikánusok közötti együttműködésnek. Az elnök korábban a legfontosabb feladatnak jelölte ki az Obamacare visszavonást. 

A Graham-Cassidy névre keresztelt tervezet nem törölte volna el teljes egészében a Barack Obama által elfogadott egészségbiztosítási törvényt, de olyan változtatásokat vezetett volna be, amelyek milliókat zártak volna ki az egészségbiztosítás lehetőségéből.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője a sajtóértekezleten már a várható adótervről kezdett beszélni, majd azt hangsúlyozta, hogy immár az adóreform megvitatásáé az elsőbbség. Ezzel a republikánusok gyakorlatilag jelezték, hogy a továbbiakban nem akarnak az egészségbiztosítással foglalkozni, tehát érvényben marad az Obamacare. A jövőben inkább az adóreformra koncentrálnak. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt