Az ukrán oktatási miniszter szerint lehet, hogy pontosítják a kisebbségeket hátrányosan érintő oktatási törvényt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Nem sérti az új oktatási törvény a kisebbségek jogait, sőt, szerinte kiszélesíti azokat, de nem tartja kizártnak, hogy módosítják a jogszabályt, jelentette az ukrán oktatási miniszter miután megbeszélést folytatott Kijevben román kollégájával. Lilija Hrinevics szerint ez viszont csak akkor jöhet szóba, ha az Európa Tanács Velencei Bizottsága elvégezte a jogszabály szakértői vizsgálatát. A miniszter szerint elképzelhető, hogy növeljék azoknak a tantárgyaknak a számát, amiket az ötödik osztály után is anyanyelvükön tanulhatnak a gyerekek. 

Fotó: Maxym Marusenko/NurPhoto

A szerdán hatályba lépett törvény az oktatás nyelvéről szóló részét Magyarország, Románia és Lengyelország is hevesen kritizálja. A 2020 szeptemberétől életbe lépő jogszabály kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.