Az ukrán oktatási miniszter szerint lehet, hogy pontosítják a kisebbségeket hátrányosan érintő oktatási törvényt

külföld
2017 szeptember 27., 20:38
comments 46

Nem sérti az új oktatási törvény a kisebbségek jogait, sőt, szerinte kiszélesíti azokat, de nem tartja kizártnak, hogy módosítják a jogszabályt, jelentette az ukrán oktatási miniszter miután megbeszélést folytatott Kijevben román kollégájával. Lilija Hrinevics szerint ez viszont csak akkor jöhet szóba, ha az Európa Tanács Velencei Bizottsága elvégezte a jogszabály szakértői vizsgálatát. A miniszter szerint elképzelhető, hogy növeljék azoknak a tantárgyaknak a számát, amiket az ötödik osztály után is anyanyelvükön tanulhatnak a gyerekek.

A szerdán hatályba lépett törvény az oktatás nyelvéről szóló részét Magyarország, Románia és Lengyelország is hevesen kritizálja. A 2020 szeptemberétől életbe lépő jogszabály kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé, az anyanyelvi tárgyak kivételével, minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.