500 forint a belépő az esélyegyenlőségi pályázat pénzeiből épült játszótéren

2017 szeptember 28., csütörtök 3:58
278

"Tudja, itt úgy csavarják a törvényeket, ahogy nekik tetszik: a romákra hivatkozva megnyertek egy pályázatot, most meg épp minket zárnak ki a lehetőségekből – 

mondja egy hajdúhadházi roma asszony a Népszava tudósításában, miközben arról panaszkodik, hogy 500 forint a belépő a helyi játszótéren, és ezt a helyiek harmada, döntően romák, akik mélyszegénységben élnek, nem tudják kigazdálkodni. 

Az Észak-alföldi Operatív Program keretében - szociális célú városrehabilitációs projektre - közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült Hajdúhadház település. Ebből a forrásból épült meg 85 millió forintból a szederjesi városrészben egy „közösségi és közszféra funkciókat szolgáló létesítmény”, amit magyarul nyugodtan nevezhetünk játszótérnek és sportpályának. Két éve adták át, akkor még mindenki ingyen használhatta. A pályázat neve elég beszédes volt: 

"A sport, mely egyenlővé tesz."

A település honlapja is egyértelműen fogalmaz: a pályák azért létesültek a leszakadó rétegek által lakott területeken, hogy sportolási és közösségi lehetőséget teremtsenek a szegényeknek. Az önkormányzat, amely 30 millióval járult hozzá a projekthez, most mégis belépőjegyet szed. A helyiek most aláírásokat gyűjtenek, hogy ingyenesek legyenek a szolgáltatások. Az aláírásgyűjtők azt akarják elérni, hogy legalább legyenek méltányos árú jegyek a nehezebb sorsú családok számára. 

Csáfordi Dénes polgármester nem válaszolt a lap megkeresésére. Korábban azt nyilatkozta a haon.hu-nak,  hogy ez az egyetlen szabadtéri létesítmény, aminek használatáért "jelképes" pénzt kérnek, de  "szervezett keretek között, természetesen bizonyos feltételek megvalósulása esetén folyamatosan térítésmentesen használhatják a helyi közösségek a komplexumot." (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt