Magyarellenesség miatt büntettek meg két román tévéadót

A román audiovizuális tanács a magyarokat diszkrimináló kijelentések miatt a Realitatea TV-re 85 ezer lejes, közel hatmillió forintos, a B1 televízióra pedig 20 ezer lejes, mintegy másfél millió forintnak megfelelő bírságot szabott ki, írja a Főtér.ro. A két csatornát az RMDSZ jelentette fel még júniusban. A lap szerint a magyarellenes szólamokat szinte a teljes román média átvette, mert a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány előtt az RMDSZ a magyar közösség számára kedvező törvénytervezetek elfogadását kérte a kormánypártoktól. Ezek közt volt például március 15. hivatalos ünnepnappá minősítése, illetve a közigazgatási törvényben szereplő 20 százalékos nyelvhasználati küszöb csökkentése. 

A Realitatea TV-ben a Főtér.ro szerint a nagy román hazafi, Rareş Bogdan hőbörgött Erdély eladásán, és elrablásán, míg a B1-en szintén egy híres magyargyűlölő, Radu Banciu mondott hasonlókat. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.