Hahó, párban élsz, és szívesen felügyelnél egy lakatlan szigetet?

külföld
2017 szeptember 29., 03:36

Ha jó problémamegoldó vagy, szereted a kemény munkát, és a párodat leszámítva vágysz a magányra, eljött a te napod. Az apró bretagne-i szigetecske, Quéménès gondnokai tíz év után ráuntak az aranyéletre, így a francia kormány kénytelen új párt keresni a sziget fenntartására.

Soizic és David Cuisnier 2007. szeptember 17-én, szigetgondnoki karrierjük legelején.
photo_camera Soizic és David Cuisnier 2007. szeptember 17-én, szigetgondnoki karrierjük legelején. Fotó: FRED TANNEAU/AFP

A másfél kilométer hosszú, homokos-sziklás partú, fűborította szigetecske Franciaország legnyugatibb csücskében, Bretagne partjainál fekszik, a Molène-szigetcsoport része. Fókák, madarak, nyulak és egy nyájnyi fekete bárány lakja, akikről valakiknek gondoskodniuk is kell. Ezek a valakik mostanáig David és Soizic Cuisnier voltak, de ők egy évtized után ráuntak az aranyéletre. A Francia partvédelmi ügynökség így most kénytelen volt új párt keresni szigetgondnoknak. A jelentkezési határidő nemrég lejárt, a BBC értesülései szerint húsz "komoly" jelölt van versenyben, heteken belül eldőlhet, hogy kik kapják meg az állást.

A Cuisnier-házaspár és gyermekeik 2012-ben, a szigeten töltött ötödik évükben.
photo_camera A Cuisnier-házaspár és gyermekeik 2012-ben, a szigeten töltött ötödik évükben. Fotó: FRED TANNEAU/AFP

Quéménès amúgy nem volt mindig lakatlan, sőt. Ezer éven át lakott volt, de a sziget egyetlen tanyájának utolsó tulajdonosai 25 éve megszabadultak birtokuktól, amit elővásárlási jogával élve a partvédelmi ügynökség vásárolt fel. De ahelyett, hogy természetvédelmi övezetté nyilvánították volna, inkább az állapotmegőrzésre szavaztak, és megpályáztatták a tanya működtetését.

Cuisnier-ék 2007 óta vitték a tanyát, de összevesztek az ügynökséggel a bérleti díjon. Illetve azóta gyerekeik is születtek, és úgy gondolják, hogy nekik jobb lenne, ha egy iskola közelében élnének. A keserűnek tűnő vég ellenére összességében nem bánták meg a tíz évvel ezelőtti döntést, amit saját bevallásuk szerint nem hoztak volna meg, ha hallgatnak a tanácsokra. "Dicsőséges bolondság volt idejönni, de remek kalandnak bizonyult. Sikeres üzletté fejlesztettük a tanyát. Családot alapítottunk. Felejthetetlen élmény volt" - mondta David Cuisnier.

A quéménès-i tanya, amit most meg lehet örökölni Cuisnier-éktől.
photo_camera A quéménès-i tanya, amit most meg lehet örökölni Cuisnier-éktől. Fotó: FRED TANNEAU/AFP

A család tényleg sikeresnek bizonyult. Sikeres pályázatuk feltételeként vállalták, hogy önfenntartóvá teszik a szigetet. Ennek érdekében diverzifikáltak, például fél éven át üzemelő vendégházat nyitottak, a mezőgazdasági termékskálát pedig krumplival bővítették. Voltak nehézségeik, egy évben például a nyulak alaposan megdézsmálták a krumplitermést, de "szerencsére" egy járványosan terjedő vírusos betegség szinte teljes egészében kipusztította a nyulakat, melyek száma 2000-ről kábé százra csökkent.

A válságos percek is tartogattak meglepetéseket. Például amikor a neje véletlenül levágta az egyik ujját, kiderült, hogy Quéménès-re gyorsabban kiér a mentőhelikopter, mint bárhova máshova a mentőautó. "Húsz percen belül már látta a doktor" - mesélte. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.