Vietnamban halálra ítélték az állami olajipari vállalat volt vezetőjét

bűnügy
2017 szeptember 29., 09:57
comments 46
Nguyen Xuan Son, a halálraítélt olajipari vezető és bankár a halálos ítélet kihirdetésekor.
photo_camera Nguyen Xuan Son, a halálraítélt olajipari vezető és bankár a halálos ítélet kihirdetésekor. Fotó: VIETNAM NEWS AGENCY/AFP

Sikkasztás és hivatali visszaélés miatt halálra ítélte a vietnami bíróság Nguyen Xuan Sont, az állami PetroVietnam olaj- és gázipari vállalat 2015-ben letartóztatott igazgatóját. Son az egy hónapon át tartó, látványos per során mindvégig az ártatlanságát hangoztatta.

Son a PetroVietnam mellett az Ocean Bank elnöke is volt. Ez a bank 2015-ben fizetésképtelenné vált, az irányítását átvevő központi bank szerint 445 millió dolláros adósságot halmozott fel. Sont emiatt vádolták meg sikkasztással, az ítélet szerint 13,6 millió dollárt sikkasztott el.

Sonnal együtt az Ocean Bankot tulajdonló Ocean Group alapítóját, Vietnam egyik legismertebb üzletemberét, Ha Van Thamot is életfogytiglani börtönre ítélték.

A bíróság szerint Son és Tham kezdeményezésére a pénzintézet a központi bank által megszabottnál magasabb kamatozású hiteleket nyújtott több mint 50 ezer embernek és mintegy 400 vállalatnak vagy intézménynek, és ezzel 69 millió dolláros kárt okoztak a banknak. A vádlottak szerint erre a bank talpon maradása miatt volt szükség, Tran Nam Ha elnöklő bíró szerint azonban ezzel súlyosan megsértették a vonatkozó előírásokat, egészségtelen versenyt és káoszt okoztak a pénzpiacokon, növelték az infláció megugrásának a veszélyét. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.