A sorozat, ami izgalmasabb, mint a 24, csak nem olyan buta és hazug

Sorozat
2017 szeptember 30., 13:07
comments 184

Minden hibájától függetlenül kimondható, hogy a 24 az egyik legizgalmasabb sorozat volt a világon. Persze visszanézve elég röhejes dolgok történtek benne (atombomba robban Kaliforniában), és legalább olyan kártékony és rasszista volt, mint a Homeland, de azóta se sikerült hasonlóan élvezhető sorozatot összehozni a műfajban - eddig.

A Fauda viszont nemcsak izgalmas, de okos is, és egy olyan problémát dolgoz fel, amit eddig főleg csak amerikai megvalósításban láthattunk: a senki által sem akart, de valószínűleg örökre megoldhatatlan konfliktust Palesztina és Izrael között. Ez persze önmagában még nem lenne túl kreatív ötlet, de ennél egyszerűbben még senkinek sem sikerült megmutatni, hogy mennyire hülye mindenki ebben az egészben, függetlenül attól, hogy izraeli vagy palesztin.

link Forrás

Te megölöd az enyéimet, én megölöm a tiéidet, aztán kezdjük az egészet elölről

Az alapsztori kicsit rambós: Doron (Lior Raz) korábban egy palesztin területeken működő terrorista-ellenes egység parancsnoka volt, de visszavonult, és már csak bortermeléssel foglalkozik egy igazán idillinek tűnő birtokon. Aztán megtudja, hogy az a Hamász-főnök, akiről azt gondolta, megölte, nagyon is életben van. Bár sejti, hogy felesége nagyon mérges lesz, úgy dönt, még egy bevetés erejéig visszatér, hogy ezúttal tényleg végezzen Abu-Ahmeddel. Az alakulat tagjai  - akik mind elég kemény arcok -, néhány lerendezett konfliktus után visszafogadják maguk közé Doront. Innen nem nagyon van értelme spoilerezni, de annyit azért elárulok, hogy attól a pillanattól, hogy a sorozat beindul, tényleg rengeteg váratlan fordulat következik. Mégsem ez a legjobb az egészben.

A Faudát két izraeli arc találta ki, korábban egyiküknek sem volt köze a filmezéshez. Az egyik maga a főszereplő, Lior Raz, aki nem az ujjából szopkodta ki, hogyan működik egy ilyen alakulat, hanem ő maga is évekig aktívan működött fedett ügynökként palesztin részeken. A másik egy az izraeli-palesztin konfliktussal foglalkozó újságíró, Avi Issacharoff, a Times of Israel Közel-Kelet-szakértője. Mindketten folyékonyan beszélnek arabul.

A két producer személye és tapasztalatai eleve jó alapnak tűnhet ahhoz, hogy viszonylag életszerű dolgot sikerüljön összehozni, de arra nyilván nem volt garancia, hogy kikerüljék a kikerülhetetlent, és egy kimondottan kiegyensúlyozott produkciót hozzanak össze. Egy olyat, amiben nem minden palesztin terrorista, amiben ugyanúgy megértünk és sajnálunk minden szereplőt, függetlenül attól, melyik oldalon áll, és amiből ordít, hogy az ellenségek milyen könnyen lehetnének barátok. Egy másik világban.

A Fauda ugyanis szinte megrázó egyszerűséggel mutatja be, mennyire nincs esély arra, hogy ez a konfliktus valaha rendeződjön, és hogy mennyire hülye mindenki az egészben.

A legmeglepőbb a siker volt

Mindegy, hogy milyen profi katonai felszereléssel vagy milyen primitív eszközökkel próbálják kinyírni egymást, hogy milyen para egy terrorszervezet vagy az azok ellen harcoló elit alakulatok, azért mégis egy jó nagy óvoda ez rengeteg áldozattal. És ezt a Fauda olyan okosan mutatja meg, hogy közben sikeresen elkerüli a sztereotip filmes megoldásokat, ami azért - a témát tekintve - már önmagában bravúr.

A sorozat azonnal, már az első rész után óriási siker lett Izraelben, ami a legjobban magukat az alkotókat lepte meg.

“Minden újság, minden taxisofőr, minden család este a vacsoraasztalnál a Faudáról beszélt. Nem értem! Úgy értem, az emberek hallani sem akartak palesztinokról, nem akartak hallani a konfliktusról, ez volt a világ legkevésbé szexi témája az izraeliek körében”  

- mesélte Avi Issacharoff.

A sikerre felfigyeltek a Netflix emberei is, akik nemcsak megvették az első évadot, hanem gyorsan be is rendelték a másodikat. 

A sorozatban  a palesztin szereplőket izraeli arabok alakítják, a sztori teljesen kitalált, a karaktereket sem mintázták konkrét emberekről, de a harmadik részben történik valami, ami főhajtás a színész/producer tinédzserkori barátnője, Iris Azulai előtt, akit a Hamász egyik tagja 1990-ben késelt halálra nem messze otthonától.

photo_camera A Fauda első évada Fotó: Netflix

A fauda arabul azt jelenti, káosz, de - ahogy ez a sorozatból is kiderül - ezt a szót használják kódként egymás között az alakulat tagjai, amikor úgy sejtik, hamarosan lebuknak, és ideje kimenekülni a szituációból. 

A sorozatot melegen ajánlom az ikertornyok kedvelőinek is, látható a Faudában Ryan Gosling, Bar Refaeli topmodell és Amal Clooney emberi jogi ügyvéd, de Bálint András doppelgängere is. Az első évad megtalálható Netflixen, hamarosan jön a második is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.