Egy teknős hátán küldik az óceánba az egyik legismertebb teknősmentő hamvait a Mexikói-öbölben

A hétvégén a Mexikói-öbölben egy megmentett tengeriteknős fogja majd a hátán az óceánba vinni a hamvait annak a texasi óceánográfusnak, aki alapította azt a teknősrehabilitációs központot, melynek ez a teknős is köszönhette az életét. 

Tory Amos 80 éves korában hunyt el, a teknősmentés egy ismert szakembere volt. Előzetes becslések szerint ezrek mehetnek majd el a temetésére, ami a róla elnevezett partszakaszon lesz majd. 

Amos még szeptember elején halt meg rákban, négy nappal azután, hogy a Harvey hurrikán komoly károkat tett a rehabilitációs központban is. Az intézményt Amos közel 40 évvel ezelőtt indította, és szerencsére a lakóknak nem esett nagy bajuk a mostani viharban. 

A központban nemcsak bajba jutott teknősöknek, de vízimadaraknak is segítettek.

Amos Londonban született, 17 évesen költözött Bermudára. Mérnöknek tanult, egy lapos színestévé ötletén is dolgozott, de nem járt sikerrel, diplomát sem szerzett végül. 1976-ban Port Aransasba költözött, itt kezdett el óceánográfiával foglalkozni a helyi egyetem intézetében. 

Három évvel később robbant fel az Ixtoc 1 fúrótorony a Mexikói-öbölben, és Amos látta, hogy mit tesz a szennyezés a tenger élővilágával. Nem sokkal később megalapította az Animal Rehabilitation Keep nevű központját, mellyel évente több száz állaton segítettek. Kezdve a műanyagot nyelt pelikánoktól a vírusfertőzött teknősökig. 

Amos 2003-ban nyugdíjas lett, de folytatta a munkát egészen élete végéig. (AP)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.