Trump golfozás előtt még nekitámadt a katasztrófa sújtotta Puerto Rico vezetőinek

külföld
2017 szeptember 30., 18:42
comments 120

Szombatra az amerikai elnök új ellenfelet választott magának: a Maria hurrikán által teljesen letarolt Puerto Rico vezetését. Trump már reggel betámadta Twitteren San Juan polgármesterét, illetve más, meg nem nevezett szereplőket. 

A Maria tíz napja csapott le az USA társult államának számító szigetre, óriási pusztítást okozva. Előrejelzések szerint hónapokig nem lesz áram, jelenleg a 3,4 millió lakos mintegy fele nem jut hozzá megfelelő ivóvízhez, nem maradtak utak, nagyon nehéz eljuttatni a segélyszállítmányokat az érintetteknek. 

link Forrás

Trump a hétvégét amúgy golfozással tölti magánklubjában, de úgy fest, hogy az ébredést azért megnehezítette, hogy San Juan polgármestere, Carmen Yulin Cruz pénteken több segítséget kért az Egyesült Államoktól. Cruz segítségkérése nagy médiafigyelmet kapott az Egyesült Államokban, mivel arról beszélt, hogy gyakorlatilag haldokolnak a szigeten. 

Az elnök szerint a polgármester és mások rossz vezetése miatt nem tudnak a mentőalakulatok segíteni a szigeten. Azt is bejelentette, hogy kedden feleségével odautazik. Illetve megjegyezte, hogy szerinte a Puerto Rico-iak (felehetően a politikusok) mindent azonnal készen akarnak maguknak, holott ez közösségi munka kéne legyen. 

link Forrás
link Forrás

Cruz maga is menekültszálláson él, mivel otthonát is elpuszította a vihar. Elmondása szerint az önkormányzat alkalmazottjai nagyon keményen dolgoznak. Szombaton arról beszélt, hogy ő csak segítséget kért, nem mondott semmi rosszat az elnökről, és amúgy sem hagyja, hogy kommentek és politika elterelje most a figyelmét a fontosabb dolgokról, ami az életek megmentése. 

Trump szavait viszont hatalmas felháborodással fogadták sokan az Egyesült Államokban, demokrata politikusok sora tiltakozott az ellen, hogy az elnök egy katasztrófa sújtotta terület vezetőit támadja be Twitteren. 

link Forrás

Trump még pénteken mondta el amúgy a Puerto Rico-i helyzetről, hogy egy szigetről van szó. Amit víz vesz körbe. Nagy víz. Óceánvíz. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.