Tudtad, hogy jövő év végén megszűnik a papírra írt recept?

Egészségügy
2017 szeptember 30., 08:03
comments 363

Kiváncsi vagyok, hány olvasó van tisztában azzal, hogy egy bő hónap múlva igazából megszűnik a papírra írt gyógyszertári recept intézménye Magyarországon (bár egy receptszerű papír még egész sokáig forgalomban lesz). Én biztosan nem tudtam.

Csütörtökön tartottak fejtágítót orvosoknak és gyógyszerészeknek, az ott elhangzott információk alapján próbálom most meg egyszerűen és gyakorlatiasan elmagyarázni, hogy mit is jelent majd a mindennapokban a félelemkeltő nevű e-recept-rendszer.

A betegek oldaláról nézve

A recepteket Magyarországon idén novembertől kezdve nem rubrikákkal ellátott nyomtatványokra, hanem egy virtuális hálózatba, az úgynevezett e-recept rendszerbe írják fel az orvosok. Pánikba esni azért a nyomtatványok kedvelőinek sem kell, mert az orvos a kezdeti átmeneti időszakban - 2018 végéig - eleve köteles lesz kinyomtatni egy úgynevezett felírási igazolást, ami pont úgy fog kinézni, mint egy mai recept, csak lesz rajta egy plusz vonalkód. Olyasmi lesz ez, mint az a vezető nélküli automata négyes metró, amiben azért ott ül egy ember a fülkében, hogy az ilyesmihez nem szokott utasok nehogy pánikba essenek.

2019. elejétől viszont már csak a beteg kifejezett kérésére fog nyomtatni az orvos. Egyelőre úgy néz viszont ki, hogy ez a lehetőség később is megmarad, vagyis aki szenvedélyesen szereti a papírt, annak azért még sokáig zizghet a zsebében a régi jó recept.

Bár annak, hogy az embernek lesz-e ilyen nyomtatott igazolása, az új rendszerben igazából nem lesz semmi jelentősége akkor, ha maga a beteg váltja ki a gyógyszerét. Mivel a "recept" annyit fog jelenteni, hogy az orvos bevitte a rendszerbe, milyen gyógyszert kell kiváltanunk. Amit utána az ország bármelyik patikájában megkapunk, akkor is, ha nem kértünk felírási igazolást, meg akkor is, ha kértünk, de elvesztettük. A saját gyógyszerünk kiváltása ugyanis úgy fog kinézni, hogy a gyógyszerésznek vagy

  • odaadjuk a csipkártyás, modern, úgynevezett e-személyinket
  • vagy a régi típusú személyinket plusz a TAJ-kártyánkat,

ami alapján ő azonosít minket, hogy az e-recept rendszerben egyből lássa, hogy mit is írt föl nekünk az orvos.

Ha a beteg receptjét más váltja majd ki, akkor viszont továbbra is kérnie kell a nyomtatott igazolást.

Az új rendszer azonban nem kizárólag receptírásra lesz alkalmas.

Az úgynevezett e-beutaló elvileg isteni talámány: arra lesz jó, hogy a háziorvosnál egyből időpontot foglalhassunk az adott szakrendelőbe. Vagyis nem kell sem telefonálgatnunk, sem odamenni hajnali 6-ra sorszámért verekedni.

Elvileg szintén hasznos fejlesztésnek tűnik az úgynevezett e-profil. Ide a betegre vonatkozó leleteket lehet feltölteni, rögzíteni a gyógyszerérzékenységet, allergiát, amit mind az összes orvos, mind az összes gyógyszerész látni fog. De csak ők, a profilunkba sem asszisztens, sem nővér nem nézhet bele.

Szintén a betegeket érinti a DÖR-nak nevezett önrendelkezési felület. Ez a rendszernek olyan tartománya, ahová mi betegek léphetünk be, és beállíthatjuk, hogy ki láthassa az érzékeny egészségügyi adatainkat és ki ne. Eleve lesznek korlátozások, a nemi betegségek elleni és a psziciátriai szerek felírását például csak a szakorvosok láthatják. A tiltó beállításokat életveszélyes helyzetekben feloldják.

A rendszer elvileg mindent naplózni fog, és ezt a naplót mi is láthatjuk. Így ellenőrizni tudjuk, hogy ki és mikor lérte le az adatainkat.

Az orvosok oldaláról nézve

Mivel összeköti az egészségügy minden szereplőjét, az összes orvos látni fogja, mit írt föl nekünk a másik. Például a háziorvosunk is látja majd, hogy a szakorvosaink miket írtak fel nekünk korábban. Így elkerülhető lesz az az érintettek szerint nem is ritka jelenség, hogy ugyanannak a betegnek több szakorvos is felírja ugyanazt a hatóanyagot, egyszerűen azért, mert nem tudtak egymásról.

Az illetékesek azt is látni fogják, hogy a valóságban mit váltottunk ki a felírtakból. Ez azért fontos, mert sokan nem szedik rendesen a gyógyszereiket, mostantól az ilyen esetek egy része legalább kiszűrhető lesz.

Az e-profil rendszer irtó hasznos lehet a kutatóorvosoknak, ha például mellékhatásokat vizsgálnak, a rendszer ugyanis megengedi, hogy kutatási céllal adatokat bányásszanak belőle. De ezt csakis anonim módon, személyhez nem kötve lehet majd megtenni. Itt annyi ember adatai fognak összegyűlni, ami sok kutatást előrevihet.

A gyógyszerészek oldalról nézve

Nekik feltehetőleg pluszmunkát jelent, hogy amíg keletkeznek kézzel írott, vagy offline receptek, addig azokat a kiváltáskor a patikusok kötelesek bevinni a rendszerbe. Összességében azonban e kis pluszmunka ellenére jól járhatnak az e-recepttel a gyógyszerészek is. Eleve gyorsítja a munkájukat, a kevesebb poapírozás miatt több idejük juthat a kuncsaftokra. A gyógyszerészmunka beteggondozási részét pedig kifejezetten megerősítheti, hogy egy pillantással átfogó képet kaphatnak az ügyfelük gyógyszerszedési szokásairól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.