Ausztriában mától tilos egész arcot takaró muszlim kendőt viselni

Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2013-ban Londonban.Fotó: CITIZENSIDE/BRUNO AUTIN/Citizenside

Október 1-től hatályos az egész arcot takaró muszlim kendőket betiltó törvény Ausztriában. Az új előírások szerint az arcnak a haj vonalától az állig látszania kell. Az indoklás szerint a szabályt "az osztrák értékek védelmében" vezették be.

A muszlim csoportok tiltakoztak a törvény ellen, jelezve, hogy amúgy az ausztriai muszlim közösség elenyésző kisebbsége tartja csak ezeket a szigorú öltözködési szabályokat. A becslések szerint az egész országban mindössze 150 nő viselhet csak teljes burkát. A másik, egész arcot takaró viseletről, a nikábról nem volt adat a BBC cikkében. A tilalom a leginkább elterjedt muszlim kendőtípust, az arcot szabadon hagyó hidzsábot nem érinti.

Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2014-ben Marseille-ben, egy Izrael gázai katonai akciója elleni békés demonstráción. Ez a legfrissebb, Európában készült, nikábot vagy burkát viselő nőről készült felvétel az AFP fotóarchívumában.Fotó: CITIZENSIDE/Jean François GIL/Citizenside

Turisztikai illetékesek is aggódnak a törvény miatt, mert szerintük az elriaszthatja a konzervatív, öböl-menti arab országokból érkezőket.

A szabályozás ugyan az indoklásában az osztrák értékek védelméről beszél, annyiban adott a látszatra, hogy a muszlim viselet mellett az orvosi maszkok és a bohócálarcok utcai viselését is korlátozta.

Franciaországban és Belgiumban már 2011 óta tilos a burka, Hollandiában pedig most tárgyalnak hasonló törvényt. Merkel német kancellár pedig azt nyilatkozta, hogy "ahol csak jogilag lehetséges", ott Németországban is tiltani kéne az egész arcot takaró kendők viselését. (Via BBC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.