Ausztriában mától tilos egész arcot takaró muszlim kendőt viselni

külföld
2017 október 01., 07:20
comments 542
Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2013-ban Londonban.
photo_camera Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2013-ban Londonban. Fotó: CITIZENSIDE/BRUNO AUTIN/Citizenside

Október 1-től hatályos az egész arcot takaró muszlim kendőket betiltó törvény Ausztriában. Az új előírások szerint az arcnak a haj vonalától az állig látszania kell. Az indoklás szerint a szabályt "az osztrák értékek védelmében" vezették be.

A muszlim csoportok tiltakoztak a törvény ellen, jelezve, hogy amúgy az ausztriai muszlim közösség elenyésző kisebbsége tartja csak ezeket a szigorú öltözködési szabályokat. A becslések szerint az egész országban mindössze 150 nő viselhet csak teljes burkát. A másik, egész arcot takaró viseletről, a nikábról nem volt adat a BBC cikkében. A tilalom a leginkább elterjedt muszlim kendőtípust, az arcot szabadon hagyó hidzsábot nem érinti.

Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2014-ben Marseille-ben, egy Izrael gázai katonai akciója elleni békés demonstráción. Ez a legfrissebb, Európában készült, nikabot vagy burkát viselő nőről készült felvétel az AFP fotóarchívumában. Ez egyben jelzi, hogy mennyire égető is lehetett a kérdés szabályozása Ausztriában.
photo_camera Képünk illusztráció, nem Ausztriában, és még csak nem is az évtizednek ebben a felében készült, hanem 2014-ben Marseille-ben, egy Izrael gázai katonai akciója elleni békés demonstráción. Ez a legfrissebb, Európában készült, nikábot vagy burkát viselő nőről készült felvétel az AFP fotóarchívumában. Fotó: CITIZENSIDE/Jean François GIL/Citizenside

Turisztikai illetékesek is aggódnak a törvény miatt, mert szerintük az elriaszthatja a konzervatív, öböl-menti arab országokból érkezőket.

A szabályozás ugyan az indoklásában az osztrák értékek védelméről beszél, annyiban adott a látszatra, hogy a muszlim viselet mellett az orvosi maszkok és a bohócálarcok utcai viselését is korlátozta.

Franciaországban és Belgiumban már 2011 óta tilos a burka, Hollandiában pedig most tárgyalnak hasonló törvényt. Merkel német kancellár pedig azt nyilatkozta, hogy "ahol csak jogilag lehetséges", ott Németországban is tiltani kéne az egész arcot takaró kendők viselését. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.