Egy magyar diplomata megzavarta Magyar Bálint előadását a kaliforniai Berkeley egyetemen, a külügy szerint jól tette

POLITIKA
2017 október 01., 17:11
comments 469

A magyar érdekeket meg kell védeni, az országgal szembeni méltatlan támadásokkal szemben fel kell lépni, még akkor is, ha azt egy másik magyar állampolgár teszi külföldön – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek arra reagálva, hogy egy magyar diplomata megjelent Magyar Bálint kaliforniai előadásán, és a közönségből felszólalva próbálta hitelteleníteni a volt SZDSZ-es minisztert Amerikában.

A hvg.hu azt írja az esetről, hogy Magyar Bálint a kaliforniai Berkeley Egyetemen meghívott előadóként a lengyel és magyar politikai helyzetet elemezte, és a közönségből egyszer csak szót kért egy magyar diplomata, aki elkezdte sorolni az SZDSZ és Magyar politikai „bűneit”, azaz hogy nem szavazták meg a kettős állampolgársági törvényt, illetve korrupt pártnak nevezte az SZDSZ-t. A lap szerint a beszélgetést moderáló politológus érdeklődött, mi a diplomata kérdése, Magyar pedig megpróbált közbeszólni, de a diplomata nem állt le.

Az Index szerint a férfi Danku Attila volt, aki azt mondta, a Los Angeles-i magyar konzulnak, Széles Tamásnak dolgozik, és 600 kilométert utazott erre az eseményre.

photo_camera Fotó: Magyar Bálint/Fortepan / Wikipedia

Menczer Tamás azt mondta: Magyar Bálint hazugságokat mondott az Egyesült Államokban Magyarországról, a magyar kormányról, ezért a Los Angeles-i magyar főkonzulátus munkatársa, magyar diplomata jól tette, hogy felszólalt az elhangzott hazugságokkal szemben, és megvédte Magyarországot.

A helyettes államtitkár azt mondta, a magyar diplomatáknak feladatuk az is, hogy az ilyen támadásokkal szemben fellépjenek, megvédjék Magyarországot, a magyar érdekeket. Ez Szijjártó Péter külügyminiszter egyik leghatározottabb elvárása és utasítása a magyar diplomatákkal szemben – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.