Lengyelországban csökkentették az egykori kommunista biztonsági szervek tagjainak nyugdíját

Vasárnaptól kezdve az átlagnyugdíj szintjére csökken Lengyelországban az egykori kommunista biztonsági szolgálatok kb. 39 ezer tagjának magasabb nyugdíja. A tavaly év végén elfogadott törvény azokra vonatkozik, akik 1944 és 1990 között a belbiztonsági, a hírszerző és az elhárító szervek állományában dolgoztak, ezen belül a kommunista titkosrendőrség volt tagjaira, a határőrségnél szolgálók egy részére és a tiszti iskoláknak az állambiztonsággal együttműködő oktatóira és hallgatóira.

Az átlagnyugdíj Lengyelországban most bruttó 2100 zloty (152 ezer forint), a rokkantsági nyugdíj pedig átlagosan 1600 zloty (116 ezer forint). Több ezer egykori lengyel állambiztonsági tiszt ennek többszörösét kitevő nyugdíjból élt, kb. százan havi 9-12 ezer zlotys (mintegy 650-867 ezer forint) nyugdíjat kaptak.

A csökkentés a rokkantsági nyugdíjakat és a hozzátartozóknak ítélt nyugdíj-kiegészítéseket is érinti. A nyugalmazottak szakmai pályáját az elmúlt hónapokban a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) vizsgálta meg. A nyugdíjcsökkentés miatt fellebbezést lehet benyújtani az illetékes bírósághoz, ez azonban nem függeszti fel az IPN adatai alapján hozott hatósági döntéseket az alacsonyabb járulékokról.

A magasabb nyugdíjra eddig jogosultak közül háromezren a belügyminiszterhez fordultak, aki „különösen indokolt esetekben” azoknak adhat felmentést a csökkentés alól, akik az 1989-es rendszerváltás idején „rövid ideig teljesítettek szolgálatot”, illetve akik akkoriban „szabályosan, akár életüket kockáztatva is teljesítették feladataikat”. kb. 1400-an a lengyel emberi jogi szóvivőhöz fordultak panasszal, mert úgy érzik, hogy a nyugdíjcsökkentő törvény révén igazságtalan bánásmódban részesülnek.

A kommunista hatalmi szervekben szolgálók nyugdíját már 2009-ben is csökkentették, az akkor kormányzó Polgári Platform kezdeményezésére elfogadott törvény kb. 25 ezer egykori titkosszolgálati tisztre terjedt ki. A jogszabály nem érintette a rokkantsági nyugdíjakat, az érintettek egy része ezzel a kiskapuval élve kerülhette el életszínvonalának csökkenését. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.