Nagyobb hatása van a tehénfingnak a klímára, mint hitték

tudomány
2017 október 01., 10:23
comments 127

Bár az már egy ideje köztudott, hogy a kérődzők bélgázai és ürüléke hozzájárul a globális felmelegedéshez, egy friss tanulmány szerint eddig alábecsülték az így felszabaduló metán hatását a klímára.

A metán a kérődzők emésztésének természetes mellékterméke, az állat gyomrában élő mikróbák termelik az étel lebontása és fermentálása során. A metán 85-ször hatékonyabban ejti csapdába a hőt a klímaváltozás legfőbb okozójának vélt, javarészt az emberi tevékenységgel levegőbe jutó szén-dioxidnál.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói tanulmányukban új számításokat végeztek arra vonatkozóan, hogy a tenyészállatok mennyi gázt bocsáthatnak ki, különös tekintettel az állattartásban és az állatok felhasználásában bekövetkezett változásokra. Arra jutottak, hogy a Kormányközi Klímaváltozási Kerekasztal (IPCC) 2006-os becsléseihez használt modellhez képest akár 11 százalékkal is nagyobb lehet a tenyészállatok metánkibocsátása. "Sok régióban változóban van az állattartás, a tenyésztés eredményeként több élelmet fogyasztó, nagyobb állatok élnek" - mondta a kutatás vezetője, Julie Wolf.

A Carbon Balance and Management tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint 2006-ban így a metánkibocsátás önmagában az üvegházhatású gázkibocsátás 16 százalékáért volt felelős. Az állattartás mellett az olaj- gáz- és széntermelés és -szállítás során, illetve a szerves hulladékok bomlásakor is sok metán keletkezik. (Via Tech Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.