New York seriffekkel és átláthatatlan, zavaros szabályokkal sújt le az airbnb-zőkre

2017 október 1., vasárnap 10:06
38
2014 januárjában még így ünnepelte az Airbnb, hogy már New Yorkban is elérhető a szolgáltatásuk. Fotó: D Dipasupil / Getty Images / AFP

Nan Doyle csak villásreggelizni ugrott ki otthonából, amikor három, hatósági igazolványt mutogató férfi becsöngetett brooklyni apartmanjába. Doyle távollétében egy vendége nyitott ajtót. Egy háromfős kaliforniai család bérelt szobát tőle, a szállást az Airbnb-n és egy másik hasonló oldalon, a VRBO-n is meghirdette, írja a Quartz.

New York állam 2016 októberében fogadta el a lakások rövidtávú bérbeadását szigorúan szabályozó törvényt. Ez elméletben a nagyüzemi airbnb-zést akadályozta volna, a szabályok szerint tilos egész lakást 30 napnál rövidebb időre meghirdetni vagy bérbeadni, kivéve, ha a vendéglátó is jelen van, és csak pár vendége van.

A törvényért nemcsak a szállodások lobbiztak, hanem a megfizethető lakhatásért küzdők is. New Yorkban egyáltalán nem voltak alaptalanok az aggályok, hogy a bérházak tulajdonosai bérlakásokat vonnak ki a piacról, hogy inkább gyakorlatilag hotelként működtessék bérházaikat.

A törvény bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatai alapján viszont a hatóságok olyan bérbeadók ellen is fellépnek, akik amúgy valóban vendéglátóként vannak jelen, saját otthonuk egy szobáját adják bérbe. Mint Doyle, vagy a csak a keresztneve közléséhez hozzájáruló Skip, akinek az otthonába pont akkor próbált bejutni két seriff és egy rendőr, amikor ő filozófiaórán volt, így csak vendégei, egy fiatal argentin pár volt otthon.

A pár nem engedte be a rendőröket, de azok így is beidézték a tűzvédelmi rendszer hiánya miatt. "Nem is jártak bent, fogalmuk se lehet róla, hogy mi van vagy nincs a házamban" - mesélte Skip a Quartznak.

Skip megúszta pénzbüntetés nélkül, Doyle-t kétszer ezer dollárra bírságolták.

A lapnak nyilatkozva az illetékes hatóság, a Különleges Végrehajtási Hivatal (OSE) tagadta, hogy változtak volna a prioritásaik. "Proaktív munkánkat azokra a tulajdonosokra és vendéglátókra koncentráljuk, akik állandó lakhelyeket vonnak ki a piacról, ezzel a New York-iakra és a látogatókra is veszélyt jelentenek. Bírságokat csak akkor szabunk ki, ha elegendő bizonyítékunk van".

A Quartz szerint a New York-i lakástulajdonosok helyzetét nehezíti a nagyon összetett és zónánként változó helyi építési szabályzat, amit nagyon könnyen öntudatlanul is megsérthetnek, vagyis a hatóságok találhatnak bizonyítékot jogsértésre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt