A "biológiai óra" feltérképezéséért járt idén az orvosi Nobel-díj

TUDOMÁNY
2017 október 02., 10:05

Három amerikai biológus, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young nyerték az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentette be a Nobel-alapítvány Stockholmban a Karolinska Intézetben.

link Forrás

A tudósok az élőlények "biológiai órájának" vizsgálata során elért eredményeikkel érdemelték ki az elismerést. Kutatásaikban azt próbálták meg feltérképezni, hogyan alkalmazkodik az élőlények bioritmusa a Föld mozgásához és a környezethez. Felfedezéseik a segítik megérteni a biológiai szervezetek működését.

Muslicák tüzetes vizsgálata során a kutatók képesek voltak izolálni egy gént, amely napi biológiai ritmus szabályozásáért felelős, és amely hozzájárul egy önfenntartó órát irányító mechanizmus kialakulásához. Ez azt bizonyította be, hogy a "biológiai órák" minden többsejtű organizmus sejtjeiben - köztük az emberében is - ugyanazon elv szerint működnek. Nem véletlen tehát, hogy a biológiai óra állása és a külső környezet közti eltérés megkavarja a szervezetet, mint történik az jet lag esetében is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.