A "biológiai óra" feltérképezéséért járt idén az orvosi Nobel-díj

Három amerikai biológus, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young nyerték az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentette be a Nobel-alapítvány Stockholmban a Karolinska Intézetben. 

A tudósok az élőlények "biológiai órájának" vizsgálata során elért eredményeikkel érdemelték ki az elismerést. Kutatásaikban azt próbálták meg feltérképezni, hogyan alkalmazkodik az élőlények bioritmusa a Föld mozgásához és a környezethez. Felfedezéseik a segítik megérteni a biológiai szervezetek működését. 

Muslicák tüzetes vizsgálata során a kutatók képesek voltak izolálni egy gént, amely napi biológiai ritmus szabályozásáért felelős, és amely hozzájárul egy önfenntartó órát irányító mechanizmus kialakulásához. Ez azt bizonyította be, hogy a "biológiai órák" minden többsejtű organizmus sejtjeiben - köztük az emberében is - ugyanazon elv szerint működnek. Nem véletlen tehát, hogy a biológiai óra állása és a külső környezet közti eltérés megkavarja a szervezetet, mint történik az jet lag esetében is. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.