Menő irodaházat épít a MOL Budapesten

hirdetés
2017 október 02., 14:35
ad

120 méter! Ilyen magas lesz az irodaház, amibe a MOL összegyűjti budapesti munkatársait, akik jelenleg öt kerületben, tucatnyi épületbe szétszórva dolgoznak. Ezek közül a legismertebb a XI. kerületi nagy kockaépület, amelybe egykor még OKGT-ként (Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt) költözött be a magyar olajvállalat. A '70-es években épült székház mára rettenetesen elavulttá vált, ami nem csak a mindennapi munkát nehezíti, de nehéz idecsábítani dolgozni a mára igazi multivá vált MOL-hoz azokat a külföldi tehetségeket vagy már bizonyított profikat, akikért csilivili felhőkarcolókba toborzó londoni, new york-i, frankfurti munkaadókkal versenyez a magyar cég.

De most már Budapestnek is lesz csilivili felhőkarcolója, nem is akármilyen. Az épület megtervezésével a Foster & Partners-t bízták meg, ami a világ talán legmenőbb mai tervezőirodája. Londoni Uborka megvan? Na, az ők. A mienk nem uborka lesz, hanem egy leginkább Godzilla elhagyott üvegcipellőjére, prózaibban talán síbakancsra emlékeztető kéttömegű épület.

Az új torony látványterve nappal
photo_camera Az új torony látványterve nappal Fotó: MOL Campus
És ilyen lesz alkonyati kivilágításban
photo_camera És ilyen lesz alkonyati kivilágításban Fotó: MOL Campus

A toronyban lesz a sok iroda, a tetején egy, külsősök által is szabadon látogatható kilátót-tetőkerttel, a lapos részben pedig az agora, a fitnessz-terem, az étterem és hasonló helyiségek. Az épület alatti háromszintes mélygarázsban mintegy 800 autó fér majd el. A 120 méter 28 emeletből adódik össze, persze nem háromméteres panelház-emeletekre kell gondolni, csarnokszerű termek, szintek is lesznek a szellős, levegős, jól átlátható, a Foster hagyományaihoz híven mindenekelőtt élhető új épületben.

A mai sajtótájékoztatón Hernádi Zsolt, MOL-vezér és Nigel Dancey, a Foster & Partners vezető tervezője mutatták be a terveket. Sőt, nem csak a terveket, egy makettet is lelepleztek. Így:

Ugye, hogy Godzilla-topánka??

Így simul majd a kopaszi-gáti többi épülete közé a MOL-székház
photo_camera Így simul majd a kopaszi-gáti többi épülete közé a MOL-székház
Egy jellemző kép a beltérből: sok fény, kevés derékszög és zöld növények, ahol csak lehet
photo_camera Egy jellemző kép a beltérből: sok fény, kevés derékszög és zöld növények, ahol csak lehet Fotó: MOL Campus

Bár a házat a makett és a látványtervek szerint nem pakolták tele napelemekkel, az épület a legszigorúbb nemzetközi energetikai hatékonysági, környezetvédelmi minősítéseknek megfelelően épül. Muszáj is, ha a MOL meg akar vele felelni saját stratégiai célkitűzésének, amely a MOL-2030 vízió szerint nem kevesebb, minthogy a "a MOL a munkát keresők első választása legyen. Az épülettel Közép-Európa egyik leginnovatívabb munkakörnyezetét alkotjuk meg, amely vonzó lesz a jövő tehetségei számára. Kompromisszum-mentes lesz a tervezés, a kivitelezés és a technológia. A legjobb szakemberekkel dolgozunk együtt, a legjobb minőségű anyagokat használjuk fel. Nem kötünk kompromisszumot a környezetvédelmi kérdésekben sem. Ebben az épületben jó lesz dolgozni" - mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Mondtam már, hogy brit a tervező cég? Ha nem mondtam, az Aston-Martin a látványterven akkor is elárulja
photo_camera Mondtam már, hogy brit a tervező cég? Ha nem mondtam, az Aston-Martin a látványterven akkor is elárulja Fotó: MOL Campus

Kivitelező, költségvetés még nincs, a MOL a terv elfogadása és megvásárlása után egy valódi piaci vállalathoz illően megtenderezteti majd a munkákat és a legjobb vállalatokkal építtetik majd fel a házat. A cég nem szeretné újra átélni, amit még a szociban át kellett: a régi székház építése során a kilencedik emelet egyszer egy kicsit ráesett a nyolcadikra; csak azért nem halt meg mindenki a környéken, mert a melósok épp a kantinban ebédeltek.

Ilyen most a tervek szerint nem lesz, lesz viszont egy olyan felhőkarcoló a Duna-parton, amely bármelyik világvárosban megállná a helyét a térség legjelentősebb multinacionális vállalatának székházaként.