183 éve kezdődött a világ első kibertámadása

Történelem
2017 október 03., 13:20
comments 74
Claude Chappe. a francia szemaforhálózat kitalálójának szemaforábécéja.
photo_camera Claude Chappe. a francia szemaforhálózat kitalálójának szemaforábécéja. Fotó: Wikimedia Commons, Public Domain

A kibertámadásokhoz nincs szükség modern elektroniaki hírközlőrendszerekre, bőven elég, ha van megtámadható hálózat, írja az 1843, az Economist magazinja. A merész állítást arra alapozzák, hogy ismérvei alapján a világ első kibertámadásának minősítették a francia Blanc testvérek, François és Joseph 183 évvel ezelőtti trükkjét. Nem alaptalanul.

Franciaországban már az 1790-es években kiépítették a világ első adathálózatát. Ez egy szemaforhálózat volt, aminek a segítségével a korábbi napok helyett akár percek alatt is üzeneteket lehetett eljuttatni az ország egyik végéből a másikba. A hálózatot kizárólag kormányzati célokra használták.

A Chappe féle szemaforhálózat térképe. A Párizs és Bordeaux közti vonalat, amit a Blanc testvérek lehallgattak, 1815-30 között építették ki.
photo_camera A Chappe féle szemaforhálózat térképe. A Párizs és Bordeaux közti vonalat, amit a Blanc testvérek lehallgattak, 1815-30 között építették ki. Fotó: Jeunamateur/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

A Blanc testvérek az 1830-as években Bordeaux-ban kereskedtek francia államkötvényekkel. Oda normálisan több napos késéssel érkeztek meg a hírek a párizsi kereskedésről. Aki hamarabb jutott ezekhez a hírekhez, az felkészülhetett a várható piaci mozgásokra, és nagyot kaszálhatott. A kereskedők közül voltak, akik magánfutárokkal, mások postagalambokkal kísérleteztek. Blanc-éknak jobb, az egyszerűségében is zseniális ötletük támadt.

A szemafortáviratok karakterkészletének része volt egy visszatörlést jelölő szimbólum. Ez azt jelezte, hogy a jel előtti karaktert nem kell figyelembe venni a távirat leírásakor. Blanc-ék lefizettek egy távírászt Tours-ban, aki onnantól kezdve a Bordeaux-ba küldött távirataikban rendre az előző napi piaci mozgásokat jelző szimbólumokat rejtett a visszatörlés jelével együtt, így azok végül a leírt üzenetben már nem jelentek meg. Blanc-ék egy másik segítője, egy volt távírász pedig aztán Bordeaux határában leleste a szemafortoronyról a még kódolt, így a rejtett üzenetet tartalmazó táviratot.

Blanc-ék csak két év múlva buktak le, amikor tours-i emberük lebetegedett, és megpróbált maga helyett beszervezni egy nála becsületesebbnek bizonyult távírászt. Blanc-ékat bíróság elé állították, de elítélni nem tudták, mert még nem voltak törvények, amik szabályozták volna a tettüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.