Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szolidaritást vállalt a katalán néppel

politika
2017 október 03., 12:39
comments 196

"Sokunkban azóta óhatatlanul felmerült a kérdés és a párhuzam: mi lenne, ha egyszer Erdélyben is népszavazást szerveznénk a régió sorsát illetően," fogalmaz közleményéven az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, ami kedden kinyilvánította szolidaritását a katalán néppel. Szerintük Erdély ma is őrzi saját régiós identitását, melyet a bukaresti kormánynak tiszteletben kellene tartani.

photo_camera Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

A Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Szilágyi Zsolt levelet küldött Carles Puigdemont katalán elnöknek, amiben úgy fogalmaz, hogy 

"az önrendelkezéshez való jog olyan egyetemes érték, melyről nem mondhatunk le soha. Amíg jelen történelmi helyzetben önöknél, Katalóniában, a nemzeti önrendelkezés az önálló államiságban és a függetlenségi törekvésekben ölt testet, addig mi, erdélyi magyarok Romániában, a közösségi autonómiák különböző formáiban látjuk ennek kiteljesedését, a sajátos jogállású közigazgatási régiókban, közöttük a Székelyföldben, valamint a kulturális autonómia közjogi alapjainak törvény általi biztosításában."

Szilágyi hozzátette, hogy reméli, a népszavazás után azok kerekednek felül, "akik nem a rendőri vagy más típusú erőszakkal, hanem a demokrácia és a párbeszéd eszközével kívánnak megoldást találni." (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.