Kiakadtak a Che Guevarát megölő bolíviai katonák, hogy a szocialista kormány ötnapos állami megemlékezést tart a kommunista forradalmár emlékére

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Bolívia ötnapos állami rendezvénnyel emlékszik meg a kommunista forradalmár meggyilkolásának 50. évfordulója alkalmából. Az argentin származású gerillavezér tiszteletére rendezett ünnepet Evo Morales, Bolívia szocialista elnöke rendelte el hétfőn.

Che Guevara holtteste a kivégzése után VallegrandébanFotó: (MARC HUTTEN / AFP)

Csakhogy a Che Guevara ellen harcoló veteránok nem akarnak részt venni az ünnepségen. Szerintük inkább azokról a bolíviaiakról kellene megemlékezni, akik meghaltak a kommunisták elleni harcokban. 

Nem veszünk részt a megemlékezésen, mert ez politikai kérdéssé vált. Hogyan tiszteleghetnénk a kubai gerillák előtt? A bolíviai államnak, amely az embereket képviselni,az a kötelessége, hogy előttünk tisztelegjen, mi megvédtük a nemzetet és 59 katona adta az életét” - mondta Mario Moreira, a veteránok szóvivője.  

Az ünnepélyes rendezvények csütörtökön kezdődnek, csúcspontjukat október 9-én Vallegrande városában érik el a tervek szerint, a szintén szocialista Kuba és Venezuela alelnökeinek résztvételével. Vallegrande arról hiresült el, hogy először itt temették el Che Guevara földi maradványait.

Morales hétfői beszédében megpróbált a bolíviai katonaság és Che Guevara emléke közt azzal közvetíteni, hogy kijelentette: az antiimperializmusból született a dél-amerikai ország hadserege, amely lépten-nyomon elkíséri őt majd az ünnepségen.

A forradalmár Che Guevara 1967. október 8-án került a bolíviai hadsereg fogságába, és egy nappal később bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.