Kiakadtak a Che Guevarát megölő bolíviai katonák, hogy a szocialista kormány ötnapos állami megemlékezést tart a kommunista forradalmár emlékére

Bolívia ötnapos állami rendezvénnyel emlékszik meg a kommunista forradalmár meggyilkolásának 50. évfordulója alkalmából. Az argentin származású gerillavezér tiszteletére rendezett ünnepet Evo Morales, Bolívia szocialista elnöke rendelte el hétfőn.

Che Guevara holtteste a kivégzése után VallegrandébanFotó: (MARC HUTTEN / AFP)

Csakhogy a Che Guevara ellen harcoló veteránok nem akarnak részt venni az ünnepségen. Szerintük inkább azokról a bolíviaiakról kellene megemlékezni, akik meghaltak a kommunisták elleni harcokban. 

Nem veszünk részt a megemlékezésen, mert ez politikai kérdéssé vált. Hogyan tiszteleghetnénk a kubai gerillák előtt? A bolíviai államnak, amely az embereket képviselni,az a kötelessége, hogy előttünk tisztelegjen, mi megvédtük a nemzetet és 59 katona adta az életét” - mondta Mario Moreira, a veteránok szóvivője.  

Az ünnepélyes rendezvények csütörtökön kezdődnek, csúcspontjukat október 9-én Vallegrande városában érik el a tervek szerint, a szintén szocialista Kuba és Venezuela alelnökeinek résztvételével. Vallegrande arról hiresült el, hogy először itt temették el Che Guevara földi maradványait.

Morales hétfői beszédében megpróbált a bolíviai katonaság és Che Guevara emléke közt azzal közvetíteni, hogy kijelentette: az antiimperializmusból született a dél-amerikai ország hadserege, amely lépten-nyomon elkíséri őt majd az ünnepségen.

A forradalmár Che Guevara 1967. október 8-án került a bolíviai hadsereg fogságába, és egy nappal később bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték. (BBC/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.