Kijev nem tartja legitimnek a katalán népszavazást

Több 444 videó?
Szeretném

Ukrajna nem tartja legitimnek a katalán függetlenségi népszavazást, és továbbra is Spanyolország területi egységének és szuverenitásának tiszteletben tartása mellett áll - közölte kedden Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő.

Függetlenségpárti katalánok tüntetnek Barcelonában a letartóztatott katalán tisztségviselők ellenFotó: LLUIS GENE/AFP

Beca kifejtette, hogy az október 1-jén megrendezett 

"úgynevezett népszavazást" 

Kijev azért nem tartja legitimnek, mert annak megrendezése a spanyol jogszabályokba és az ország alkotmányába ütközött.

Ukrajna támogatja azt, hogy a spanyol kormány kész párbeszédet folytatni különböző politikai erőkkel az országban "az alkotmányos keretek közötti rend helyreállítása" érdekben. A szóvivő szavai szerint Kijev meggyőződése, hogy Spanyolország képes demokratikus úton rendezni minden belpolitikai problémáját.

2014 tavaszán az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Területen tartottak hasonló népszavazást, amely Kijev szerint illegitim volt az ország alkotmánya szerint, lebonyolítása során pedig számos kirívó szabálysértés történt, ráadásul orosz katonai jelenlét mellett hajtották végre. A 2014. március 16-án az oroszbarát krími vezetés által kezdeményezett népszavazáson a szervező bizottság adatai szerint állítólag 83 százalékos részvétel mellett 97 százalék támogatta a félsziget csatlakozását Oroszországhoz. A referendumot követően néhány napon belül Oroszország magához csatolta a félszigetet.

A Krímhez hasonlóan a kelet-ukrajnai szakadár területek is Oroszországhoz szerettek volna csatakozni, de erre a Kremlben nem volt fogadókészség, annak ellenére, hogy ott is rendeztek hasonló "népszavazásokat". A Donyec-medencei szakadár "népköztársaságok" ezért most a területi autonómiánál is erősebb, úgynevezett különleges státust akarnak elérni maguk számára. (MTI)