Annyira eldurvultak a savas támadások Nagy-Britanniában, hogy szigorítják a kénsav árusítását

Korlátozni fogják a kénsav árusítását Nagy-Britanniában, miután aggasztóan elszaporodtak az utcai savas támadások. Az új szabályozás szerint 18 év alattiak nem vásárolhatnak majd savat, jelentette be Amber Rudd belügyminiszter.

A probléma nagyon súlyos, 2017 áprilisi adatok szerint hat hónap alatt 400 esetben támadtak emberekre maró anyaggal. Az áldozatok közül sokan egész életükre szóló sebesüléseket szenvedtek.

Az új szabályok szerint tilos lesz „alapos ok” nélkül nyilvános helyen savval közlekedni. Ez azért fontos, mert több bandatag elmondása szerint a sav eddig azért volt ideális támadási eszköz, mert a késsel, vagy más fegyverekkel ellentétben eddig senkit sem állíthatott elő a hatóság csak azért, mert volt nála egy üveg sav. A kénsavat ráadásul házi készítésű robbanószerekhez is rendszeresen használják.

Bevezetik azt is, hogy bizonyos mennyiség felett csak engedéllyel lehet majd kénsavat vásárolni. Rudd arról is beszélt, hogy szigorítják a kések online árusítását 18 év alattiak számára. (Reuters)

A savas támadásokról a BBC készített erős riportot szeptemberben:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.