Annyira eldurvultak a savas támadások Nagy-Britanniában, hogy szigorítják a kénsav árusítását

Korlátozni fogják a kénsav árusítását Nagy-Britanniában, miután aggasztóan elszaporodtak az utcai savas támadások. Az új szabályozás szerint 18 év alattiak nem vásárolhatnak majd savat, jelentette be Amber Rudd belügyminiszter.

A probléma nagyon súlyos, 2017 áprilisi adatok szerint hat hónap alatt 400 esetben támadtak emberekre maró anyaggal. Az áldozatok közül sokan egész életükre szóló sebesüléseket szenvedtek.

Az új szabályok szerint tilos lesz „alapos ok” nélkül nyilvános helyen savval közlekedni. Ez azért fontos, mert több bandatag elmondása szerint a sav eddig azért volt ideális támadási eszköz, mert a késsel, vagy más fegyverekkel ellentétben eddig senkit sem állíthatott elő a hatóság csak azért, mert volt nála egy üveg sav. A kénsavat ráadásul házi készítésű robbanószerekhez is rendszeresen használják.

Bevezetik azt is, hogy bizonyos mennyiség felett csak engedéllyel lehet majd kénsavat vásárolni. Rudd arról is beszélt, hogy szigorítják a kések online árusítását 18 év alattiak számára. (Reuters)

A savas támadásokról a BBC készített erős riportot szeptemberben:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.