A közmédiában már a Jobbik megszüntetéséről beszélnek

POLITIKA
2017 október 05., 11:10

"Az ügyészség kérheti a Jobbik megszüntetését" - nyilatkozta Kovács István, a kormányhoz elég közeli Alapjogokért Központ, egy, az igazgatója, Szánthó Miklós saját bevallása szerint a Fidesz pártalapítványa és az MNB alapítványa által támogatott, bejegyzése szerint civil szervezet stratégiai igazgatója csütörtökön az M1-nek. Kovács szerint az ügyészség akkor kérheti ezt, ha a Jobbik nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel gazdálkodása átvilágításában. Márpedig az Állami Számvevőszék keddi beszámolója szerint a Jobbik nem működött együtt velük, ezért az ügyészséghez fordulnak.

A Jobbik vezetői szerint alaptalanul vádolják őket ezzel. Nézzük az állításokat.

  • Az Állami Számvevőszék szerint augusztus 10-én kezdték volna meg a Jobbik gazdálkodási adatainak ellenőrzését, de a párt nem adta át a kért adatokat.
  • A Jobbik szerint ezzel szemben "jelenleg is együttműködne az Állami Számvevőszékkel", aminek már az első adatbekérését is teljesítették, amiről már szeptember 21-én személyesen is egyeztettek az ÁSZ-szal.
  • A Jobbik azt is állítja, hogy ezen a megbeszélésen az ÁSZ arról tájékoztatta őket, hogy helyszíni ellenőrzés nem is lesz, csak az elektronikusan benyújtott dokumentumokat ellenőrzik.

A Jobbik frakcióvezetője, Volner János a párt gazdasági igazgatójával, Schön Péterrel személyesen is elment az Állami Számvevőszékhez, hogy nyomtatásban is átadják a gazdálkodási adatokat, de az ÁSZ ezeket nem vette át. Az iratok leadásának határideje eddigre már lejárt.

A Jobbik szerint "csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével". A párt csütörtökön újabb sajtóközleményt adott ki, ebben "Európában példátlannak" nevezték, hogy egy kormányhoz közeli szervezet egyik vezetője a betiltásukról nyilatkozzon. (Via MNO, Origo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.