Belgium betiltotta az összes szintetikus drogot

külföld
2017 október 05., 14:41
comments 177

Egy friss királyi rendelet érelmében betiltották minden szintetikus tudatmódosító szer terjesztését, birtoklását és használatát Belgiumban – közölte a La Libre Belgique belga napilap. A határozat általános érvényű tilalmat rendel el minden szintetikus kábítószerre, így büntethető az ilyen típusú szerek bárminemű birtoklása és terjesztése.

A belga szövetségi rendőrség kábítószerügyekkel foglalkozó részlege közölte: a természetes alapú szerek használatához képest Belgiumban alulmarad a legtöbb esetben kínai laboratóriumokból származó, sokkal erősebb hatású, ezért veszélyesebb szintetikus drogok használata. A szintetikus drogok a módosult tudatállapot mellett gyakran pánikrohamot, szívritmuszavart, akár halált is okozhat.

Az Európai Unió drogügynökségének (EMCDDA) júniusi jelentése szerint a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, viszont az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan nő, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.

Az ügynökség megjegyezte, hogy a heroin elérhetősége 2010 után jelentősen csökkent, de más opioidok kezdenek dominálni a kábítószerrel összefüggő halálesetek között. 2015-ben a toxikológiai eredmények szerint az opiátok az összes halálozás kb. feléhez járultak hozzá, ezeket rendszerint más pszichoaktív anyagokkal együtt találták az elhunytak szervezetében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.