Belgium betiltotta az összes szintetikus drogot

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egy friss királyi rendelet érelmében betiltották minden szintetikus tudatmódosító szer terjesztését, birtoklását és használatát Belgiumban – közölte a La Libre Belgique belga napilap. A határozat általános érvényű tilalmat rendel el minden szintetikus kábítószerre, így büntethető az ilyen típusú szerek bárminemű birtoklása és terjesztése.

A belga szövetségi rendőrség kábítószerügyekkel foglalkozó részlege közölte: a természetes alapú szerek használatához képest Belgiumban alulmarad a legtöbb esetben kínai laboratóriumokból származó, sokkal erősebb hatású, ezért veszélyesebb szintetikus drogok használata. A szintetikus drogok a módosult tudatállapot mellett gyakran pánikrohamot, szívritmuszavart, akár halált is okozhat.

Az Európai Unió drogügynökségének (EMCDDA) júniusi jelentése szerint a fiatal felnőttek körében az elmúlt években csökkenőben van a kannabisz fogyasztása, viszont az ecstasy, a kokain és az amfetaminok használata 2007-óta folyamatosan nő, ahogy egyre elterjedtebbek az új szintetikus pszichoaktív anyagok is.

Az ügynökség megjegyezte, hogy a heroin elérhetősége 2010 után jelentősen csökkent, de más opioidok kezdenek dominálni a kábítószerrel összefüggő halálesetek között. 2015-ben a toxikológiai eredmények szerint az opiátok az összes halálozás kb. feléhez járultak hozzá, ezeket rendszerint más pszichoaktív anyagokkal együtt találták az elhunytak szervezetében. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.