Evo Morales egy 3 m²-es sátorban fog éjszakázni Che Guevara halálának 50. évfordulóján

2017 október 5., csütörtök 18:01
51

Evo Morales bolíviai elnök egy három négyzetméteres sátorban éjszakázik Che Guevara halálának 50. évfordulóján – közölte az ABI bolíviai hírügynökség. Bolívia szocialista elnöke az október 8-9-ére virradóra tervezi a sátrazást a néhai forradalmár emlékére.

Fotó: Thierry Charlier / AFP

A sátrat Vallegrande városa mellett állítják fel, mivel először itt temették el a földi maradványait Che Guevarának, aki 1967. október 8-án esett a bolíviai hadsereg fogságába, és másnap bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték.

Az elnöki sátrazás nem magánakció, Evo Morales a Che Guevara emlékének szentelt állami rendezvény keretén belül éjszakázik a szabadban. Bolívia ugyanis ötnapos állami rendezvénnyel emlékezik meg Che Guevaráról, az argentin származású kommunista gerillavezér tiszteletére rendezett ünnepet pedig maga Morales elnök rendelte el. Az ünnep csütörtökön kezdődik.

Vallegrande önkormányzata korábban azt közölte, hogy a helyi szállásokon már nincs szabad hely. A rendezvényeken részt vesznek a szintén szocialista Kuba és Venezuela alelnökei is.

A dél-amerikai állam hadseregének több egykori tagja viszont bojkottálná a forradalmár tiszteletére rendezett ünnepet, mivel Guevara és a gerillái véres harcot vívtak a bolíviai hadsereggel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt