Evo Morales egy 3 m²-es sátorban fog éjszakázni Che Guevara halálának 50. évfordulóján

évforduló
2017 október 05., 18:01
comments 50

Evo Morales bolíviai elnök egy három négyzetméteres sátorban éjszakázik Che Guevara halálának 50. évfordulóján – közölte az ABI bolíviai hírügynökség. Bolívia szocialista elnöke az október 8-9-ére virradóra tervezi a sátrazást a néhai forradalmár emlékére.

photo_camera Fotó: Thierry Charlier / AFP

A sátrat Vallegrande városa mellett állítják fel, mivel először itt temették el a földi maradványait Che Guevarának, aki 1967. október 8-án esett a bolíviai hadsereg fogságába, és másnap bírósági tárgyalás nélkül agyonlőtték.

Az elnöki sátrazás nem magánakció, Evo Morales a Che Guevara emlékének szentelt állami rendezvény keretén belül éjszakázik a szabadban. Bolívia ugyanis ötnapos állami rendezvénnyel emlékezik meg Che Guevaráról, az argentin származású kommunista gerillavezér tiszteletére rendezett ünnepet pedig maga Morales elnök rendelte el. Az ünnep csütörtökön kezdődik.

Vallegrande önkormányzata korábban azt közölte, hogy a helyi szállásokon már nincs szabad hely. A rendezvényeken részt vesznek a szintén szocialista Kuba és Venezuela alelnökei is.

A dél-amerikai állam hadseregének több egykori tagja viszont bojkottálná a forradalmár tiszteletére rendezett ünnepet, mivel Guevara és a gerillái véres harcot vívtak a bolíviai hadsereggel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.