Feladta a szaúdi király arany mozgólépcsője

külföld
2017 október 05., 17:09
comments 174
Szalman király szerda este megérkezik a moszkvai Vnukovo Repülőtérre.
photo_camera Szalman király szerda este megérkezik a moszkvai Vnukovo Repülőtérre. Fotó: Alekszander Nemenov / AFP

Szerda este a kb. 1000 fős delegációjával együtt megérkezett Szaúd-Arábia uralkodója a moszkvai Vnukovo Repülőtérre, ahol katonai zenekarral fogadták, de egy kisebb baki is volt: az érkezéskor meghibásodott, és leállt a 81 éves Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd király arany mozgólépcsője, amit a repülőgéphez toltak, hogy Szalman királynak ne kelljen gyalogolnia. A király végül gyalog kellett, hogy megtegye a földig a néhány méteres utat, akár egy átlagos utasnak.

link Forrás

Az olajnagyhatalom képviselőjét csütörtökön fogadta egy másik olajnagyhatalom képviselője, Vlagyimir Putyin orosz elnök.

photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij / Szputnyik

Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió szerint Szaúd-Arábia és Oroszország fegyvervásárlási szándéknyilatkozatokat írt alá, aminek értelmében Szaúd-Arábia Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországtól. A két ország továbbá megegyezett Kornet-EM típusú páncéltörő rakéták, TOSZ-1A (Burjatyina) típusú rakéta-sorozatvetők, AGSZ-30 gránátvetők és Kalasnyikov AK-103 típusú gépkarabélyok eladásáról.

Az állami tulajdonú Szaúd-Arábiai Hadiipar nevű vállalat közölte: egy másik, gyártási jogokról szóló szándéknyilatkozat is aláírtak a Roszoboronexport nevű orosz fegyveripari céggel. Azt nem közölték, hogy a fegyvereket milyen mennyiségben és milyen árban szerzik be Oroszországból, de a közlemény alapján úgy néz ki, az említett fegyverek szaúd-arábiai gyártásáról is született egyezmény.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a két cég aláírt egy szerződést arról is, hogy a Kalasnyikov AK-103-as gépkarabélyokat és azokhoz tartozó lőszereket gyártsanak az arab országban.

A Kommerszant orosz napilap korábban arról írt, hogy Oroszország kb. 3 milliárd dollár értékben adna el Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket Szaúd-Arábiának.

Putyin és Szalman király találkozója múlt csütörtökön.
photo_camera Fotó: Alekszej Nikolszkij / AFP

Elemezők szerint a szaúdi uralkodó moszkvai látogatása az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy Oroszország Közel-Kelet-stratégiája – többek között a kockázatos szíriai katonai fellépés – meghozta gyümölcseit, Szaúd-Arábia és Oroszország ugyanis a szíriai háború ellentétes oldalain állnak, sőt Moszkva szoros kapcsolatokat ápol Teheránnal, Rijád térségbeli riválisával. (Mondjuk elemzők szerint egyértelmű, hogy Rijád legfontosabb szövetségese és fő fegyverszállítója továbbra is Washington marad.) (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.