Már a vírusirtókból is orosz hackerek potyognak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az orosz kormánynak dolgozó hackerek 2015-ben adatokat szereztek arról, hogy az amerikai felderítés milyen eszközökkel tud feltörni idegen hálózatokat, és hogyan védi sajátját a kibertámadások ellen, írja a Wall Street Journal. A lap értesülései szerint a hackerek úgy tudtak hozzájutni a szigorúan titkosított iratokhoz, hogy azokat az NSA egyik szerződéses bedolgozója kivitte az épületből, és feltöltötte saját otthoni gépére.

A lap forrásai szerint ez a külsős munkavállaló az otthoni gépén az orosz Kaspersky Lab vírusirtóját használta, ez indexelte a titkosított fájlokat, így szereztek tudomást a létezésükről az orosz kormányzati hackerek. A Journal szerint ez az első ismert eset, amikor az orosz hackerek a Kaspersky szoftvereit használták ki információszerzésre és felderítésre.

"A Kaspersky Labnak senki sem mutatott semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztaná érintettségét az állítólagos incidensben, amiről a Wall Street Journal ír. Szerencsétlen, hogy az ilyen igazolatlan állításokról szóló hírek továbbra is alapját szolgálhatják a cégünk elleni vádaknak" - reagált a Twitteren közzétett közleményében a Journal riportjára Eugene Kaspersky, a cég vezetője.

A Kaspersky egy ideje magára vonta az amerikai hatóságok és törvényhozók figyelmét, utóbbiak azt is felvetették, hogy a Kaspersky szoftvereit is használhatták a 2016-os választást befolyásoló kampányukban az orosz hackerek. Júniusban az FBI a Kaspersky több dolgozóját az otthonában keresett fel az oroszügyi vizsgálat során. Erre egy napra amerikai szenátorok felvetették, hogy be kéne tiltani a Kaspersky szoftvereit az amerikai közigazgatásban. Az amerikai belbiztonsági minisztérium ezután rendeletben tiltotta meg az amerikai ügynökségeknek és hivataloknak az orosz cég szoftvereinek használatát. Azóta már az egyik legnagyobb számítógépkereskedő, a Best Buy is visszavette a polcokról a Kaspersky termékeit.

A Wall Street Journal szerint a 2015-ös adatlopásra csak 2016 tavaszán derült fény. Azóta tudni, hogy milyen amerikai képességekről szóló titkos iratok kerültek az oroszok kezére. Ezek egyrészt segíthetik az oroszokat a saját rendszereik védelmében, ami megnehezítheti az amerikai hírszerzők dolgát. Másrészt pedig az amerikai védelmi rendszer ismeretében az oroszok képesek lehetnek észrevehetetlen támadásokat tervezni.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.