Már a vírusirtókból is orosz hackerek potyognak

külföld
2017 október 06., 02:42
comments 67

Az orosz kormánynak dolgozó hackerek 2015-ben adatokat szereztek arról, hogy az amerikai felderítés milyen eszközökkel tud feltörni idegen hálózatokat, és hogyan védi sajátját a kibertámadások ellen, írja a Wall Street Journal. A lap értesülései szerint a hackerek úgy tudtak hozzájutni a szigorúan titkosított iratokhoz, hogy azokat az NSA egyik szerződéses bedolgozója kivitte az épületből, és feltöltötte saját otthoni gépére.

A lap forrásai szerint ez a külsős munkavállaló az otthoni gépén az orosz Kaspersky Lab vírusirtóját használta, ez indexelte a titkosított fájlokat, így szereztek tudomást a létezésükről az orosz kormányzati hackerek. A Journal szerint ez az első ismert eset, amikor az orosz hackerek a Kaspersky szoftvereit használták ki információszerzésre és felderítésre.

link Forrás

"A Kaspersky Labnak senki sem mutatott semmilyen bizonyítékot, amely alátámasztaná érintettségét az állítólagos incidensben, amiről a Wall Street Journal ír. Szerencsétlen, hogy az ilyen igazolatlan állításokról szóló hírek továbbra is alapját szolgálhatják a cégünk elleni vádaknak" - reagált a Twitteren közzétett közleményében a Journal riportjára Eugene Kaspersky, a cég vezetője.

A Kaspersky egy ideje magára vonta az amerikai hatóságok és törvényhozók figyelmét, utóbbiak azt is felvetették, hogy a Kaspersky szoftvereit is használhatták a 2016-os választást befolyásoló kampányukban az orosz hackerek. Júniusban az FBI a Kaspersky több dolgozóját az otthonában keresett fel az oroszügyi vizsgálat során. Erre egy napra amerikai szenátorok felvetették, hogy be kéne tiltani a Kaspersky szoftvereit az amerikai közigazgatásban. Az amerikai belbiztonsági minisztérium ezután rendeletben tiltotta meg az amerikai ügynökségeknek és hivataloknak az orosz cég szoftvereinek használatát. Azóta már az egyik legnagyobb számítógépkereskedő, a Best Buy is visszavette a polcokról a Kaspersky termékeit.

A Wall Street Journal szerint a 2015-ös adatlopásra csak 2016 tavaszán derült fény. Azóta tudni, hogy milyen amerikai képességekről szóló titkos iratok kerültek az oroszok kezére. Ezek egyrészt segíthetik az oroszokat a saját rendszereik védelmében, ami megnehezítheti az amerikai hírszerzők dolgát. Másrészt pedig az amerikai védelmi rendszer ismeretében az oroszok képesek lehetnek észrevehetetlen támadásokat tervezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.