Órákkal a bankcsőd előtt mentette ki vagyonát Izland jelenlegi miniszterelnöke

Egy most kiszivárgott dokumentum szerint Bjarni Benediktsson, izland jelenlegi kormányfője feltűnően jól időzítve adta el a Glitnir bankos részvényeit 2008-ban, órákkal azelőtt, hogy a pénzintézet csődöt jelentett. 

Nem kevés pénzről van szó, átszámítva 417 millió forintnyi részvénye volt, szinte teljesen megszabadult ezektől, mielőtt államosították a csődbe került bankot. 

A politikus akkor épp a parlament gazdasági bizottságának tagja volt. A nyilvánosságra került papírok szerint Benediktsson különleges viszonyban volt a Glitnirrel, a cég egyik legfontosabb ügyfeleként tartották számon, így könnyen szerezhetett belsős információkat, és az iratokból az is kiderül, hogy a csőd előtt találkozott is az alapkezelő néhány legfelsőbb vezetőjével.

A kormányfő tagadta, hogy visszaélt volna a hivatali hatáskörével, vagy bennfentes kereskedést folytatott volna. Ugyanakkor állítólag apja és nagybátyja szintén az utolsó pillanatban adta el a Glitnir részvényeit. 

Benediktsson neve a Panama-iratokban is felbukkan. Elődjének, Sigmundur Davíd Gunnlaugssonnak az ezekből a papírokból előkerült bizonyítékok alapján kellett lemondania. (Guardian)

Szőke Dániel

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.