Órákkal a bankcsőd előtt mentette ki vagyonát Izland jelenlegi miniszterelnöke

Egy most kiszivárgott dokumentum szerint Bjarni Benediktsson, izland jelenlegi kormányfője feltűnően jól időzítve adta el a Glitnir bankos részvényeit 2008-ban, órákkal azelőtt, hogy a pénzintézet csődöt jelentett. 

Nem kevés pénzről van szó, átszámítva 417 millió forintnyi részvénye volt, szinte teljesen megszabadult ezektől, mielőtt államosították a csődbe került bankot. 

A politikus akkor épp a parlament gazdasági bizottságának tagja volt. A nyilvánosságra került papírok szerint Benediktsson különleges viszonyban volt a Glitnirrel, a cég egyik legfontosabb ügyfeleként tartották számon, így könnyen szerezhetett belsős információkat, és az iratokból az is kiderül, hogy a csőd előtt találkozott is az alapkezelő néhány legfelsőbb vezetőjével.

A kormányfő tagadta, hogy visszaélt volna a hivatali hatáskörével, vagy bennfentes kereskedést folytatott volna. Ugyanakkor állítólag apja és nagybátyja szintén az utolsó pillanatban adta el a Glitnir részvényeit. 

Benediktsson neve a Panama-iratokban is felbukkan. Elődjének, Sigmundur Davíd Gunnlaugssonnak az ezekből a papírokból előkerült bizonyítékok alapján kellett lemondania. (Guardian)

Szőke Dániel

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.