Rosszul áll a kambodzsai kormány a választások előtt, úgyhogy inkább feloszlatná a legnagyobb ellenzéki pártot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kambodzsai kormány jogászai pénteken kezdeményezték a bíróságon a legnagyobb ellenzéki párt, Kambodzsai Nemzeti Megmentő Párt (CNRP) feloszlatását. A párt vezetőjét, Kem Sokhát szeptember 3-án elfogták, majd árulással gyanúsították meg.

A kormány ügyvédjei a bíróságnak azzal érveltek, hogy az ellenzék külföldiekkel szövetkezett, hogy megdöntse a kormányt. Bizonyítékként pedig egy 2013-as videót mutattak be, amin Kem Sokha arról beszél, hogy az amerikaiak segítségével tervezi átvenni a hatalmat. Az Egyesült Államok nagykövetsége visszautasította a feltételezéseket.

A mai napok keresetet nyújtottunk be a legfelső bírósághoz a belügyminisztérium nevében, hogy oszlassa fel a CNRP-t”- nyilatkozta Ky Tech, a kormány egyik ügyvédje.

Ha a kormánynak sikerült bírósági úton elintéznie az ellenzéket, nem sok akadálya marad, hogy Hun Sen miniszterelnök folytathassa a 32 éve tartó uralmát.

Hun Sen, kambodzsa miniszterelnökeFotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Hun Sen korábban a Vörös Khmer mozgalom parancsnoka volt, majd 1979-ben segített megdönteni a rendszert, jelenleg pedig Kína támogatását élvezi. Kína szerint így lehet fenntartani az országban a biztonságot és a stabilitást.

Elvezeti a rendőrség Kem Sokhát, az ellenzék vezetőjét.Fotó: STR/AFP

Ugyanakkor a kormányzó Kambodzsai Néppárt 2013-ben csak nagyon szűk többséggel tudta megnyerni a választásokat. Idén júniusban, a helyhatósági választásokon pedig még több szavazatot veszített a kormánypárt. Hun Sen miniszterelnök ezután kezdett keményebben fellépni a kormányellenes hangok ellen. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.