Rosszul áll a kambodzsai kormány a választások előtt, úgyhogy inkább feloszlatná a legnagyobb ellenzéki pártot

külföld
2017 október 06., 15:26
comments 58

A kambodzsai kormány jogászai pénteken kezdeményezték a bíróságon a legnagyobb ellenzéki párt, Kambodzsai Nemzeti Megmentő Párt (CNRP) feloszlatását. A párt vezetőjét, Kem Sokhát szeptember 3-án elfogták, majd árulással gyanúsították meg.

A kormány ügyvédjei a bíróságnak azzal érveltek, hogy az ellenzék külföldiekkel szövetkezett, hogy megdöntse a kormányt. Bizonyítékként pedig egy 2013-as videót mutattak be, amin Kem Sokha arról beszél, hogy az amerikaiak segítségével tervezi átvenni a hatalmat. Az Egyesült Államok nagykövetsége visszautasította a feltételezéseket.

A mai napok keresetet nyújtottunk be a legfelső bírósághoz a belügyminisztérium nevében, hogy oszlassa fel a CNRP-t”- nyilatkozta Ky Tech, a kormány egyik ügyvédje.

Ha a kormánynak sikerült bírósági úton elintéznie az ellenzéket, nem sok akadálya marad, hogy Hun Sen miniszterelnök folytathassa a 32 éve tartó uralmát.

Hun Sen, kambodzsa  miniszterelnöke
photo_camera Hun Sen, kambodzsa miniszterelnöke Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Hun Sen korábban a Vörös Khmer mozgalom parancsnoka volt, majd 1979-ben segített megdönteni a rendszert, jelenleg pedig Kína támogatását élvezi. Kína szerint így lehet fenntartani az országban a biztonságot és a stabilitást.

Elvezeti a  rendőrség Kem Sokhát, az ellenzék vezetőjét.
photo_camera Elvezeti a rendőrség Kem Sokhát, az ellenzék vezetőjét. Fotó: STR/AFP

Ugyanakkor a kormányzó Kambodzsai Néppárt 2013-ben csak nagyon szűk többséggel tudta megnyerni a választásokat. Idén júniusban, a helyhatósági választásokon pedig még több szavazatot veszített a kormánypárt. Hun Sen miniszterelnök ezután kezdett keményebben fellépni a kormányellenes hangok ellen. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.