A New York-i metró elleni merényletet akadályozott meg egy fedett FBI-ügynök

külföld
2017 október 08., 04:17
comments 59
A Times Square New Yorkban.
photo_camera A Times Square New Yorkban. Fotó: Zonalpony/Flickr CC BY NC-ND 2.0

"A következő 9/11-re" készült egy terrorista sejt, amit az amerikai hatóságok beszámolója szerint tavaly egy fedett FBI-ügynöknek hála sikerült felszámolniuk, írja a BBC. Az ügynök az ISIS támogatójának állította be magát, derült ki pénteken, amikor az amerikai ügyészek nyilvánosságra hozták vádemelésüket a csoport három tagja ellen, akik közül a kanadai állampolgárságú, 19 éves Abdulrahman El Bahnasawyt New Yorkban, az amerikai állampolgárságú, szintén 19 éves Talha Harront Pakisztánban, a 37 éves Russell Salicot pedig a Fülöp-szigeteken fogták el.

A terroristák a vádirat szerint több New York-i célpont, így a Times Square és a metróhálózat ellen terveztek támadásokat.

El Bahnasawyt már 2016 májusában elfogták, ő tavaly októberben hét vádpontban is bűnösnek vallotta magát, így ő már csak az ítéletére vár. Haroont tavaly szeptemberben, Salicot idén áprilisban fogták el, mindkettejük kiadatási őrizetben van.

A vád szerint a csoport a Times Square-en és a metróban robbantásokra készült, több koncertteremben pedig lövöldözésre. A támadásokat a 2016-os ramadán alatt akarták volna végrehajtani. Tervüket a Bataclan és a brüsszeli metró elleni támadások ihlették.

A vádirat szerint El Bahnasawy arról beszélt a fedett FBI-ügynökkel, hogy a Times Square-i robbantáshoz autóbombára volna szükségük. Ő mondta azt is, hogy "a következő 9/11" a céljuk. Haroon arról beszélt, hogy a metró "tökéletes" célpont volna, és hogy a lőszerük kifogyása után fel kéne robbantani magukat. Salic a vád szerint "nagyjából 423 dollárt" küldött a terv finanszírozására, és megígérte, hogy még ad készpénzt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.