Cápajelmezes férfit büntettek meg a burkatörvény miatt Ausztriában

külföld
2017 október 09., 14:20
comments 183

Egy ausztriai reklámkampány kabalafigurájaként vett részt egy kisebb promóeseményen egy cápajelmezes férfi, akit számára is váratlan módon megbüntettek a rendőrök, pusztán azért, mert a jelmez - nem meglepő módon - eltakarta az arcát. 

A McShark nevű üzlet megnyitójára egy reklámügynökség küldte a férfit, aki a bécsi bolt bejáratánál álldogált éppen, amikor a rendőrök hozzá léptek, és felszólították, hogy vegye le a fejéről a jelmezt.  Ausztriában október 1-től hatályos az a törvény, mely tiltja, hogy a kendő teljesen eltakarja viselője arcát, a hatóságok erre hivatkozva kérték a férfit, hogy váljon meg jelmeze legfontosabb részétől. Miután ezt visszautasította, megbírságolták. A törvény értelmében a pénzbüntetés akár 46 ezer forint is lehet.

link Forrás

Az esetről az eseményt lebonyolító ügynökség rakott ki egy posztot Facebookra, majd a Heute munkatársának úgy nyilatkozott, fogalmuk sincs róla, hogy a jövőben teljesen le kell-e mondaniuk a kabalafiguraszerű szereplők alkalmazásáról. 

A címlapfotó illusztráció, egy indonéziai tüntetésen készítette  AJI STYAWAN / NURPHOTO, az AFP fotósa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.