Egyre durvább a médiaháború Oroszország és Amerika között

külföld
2017 október 09., 21:37
comments 23

Kezd nagyon elmérgesedni a viszony Moszkva és Washington között, mióta az Egyesült Államok azzal vádolja az oroszokat, beavatkoztak az amerikai választásokba - erről a Financial Times ír. 

A Szabad Európához tartozó orosz nyelvű hírportál, a Current Time hétfőn közölt egy levelet, melyet az orosz igazságügyi minisztériumtól kaptak, és amelyben arról értesítik a szerkesztőséget, hogy külföldi ügynöknek minősítenék őket. A levélben azt írják, egy orosz törvény értelmében ezt megtehetik olyan sajtótermékekkel szemben, melyek olyan országban működnek, ahol korlátozzák az orosz média működését.

A lépés valószínűleg annak köszönhető, hogy a Kreml egyre jobban igyekszik reagálni arra a nyomásra, melyet az Egyesült Államok az olyan angol nyelvű, orosz propaganda-kiadványokra helyez, mint az RT vagy a Sputnik.  Margarita Simonyan, az RT és a Sputnik szerkesztője szerint az FBI azt akarja elérni, hogy a tévécsatornát és a hírügynökséget is külföldi ügynökként regisztrálják az Egyesült Államokban.

Az angol nyelvű orosz propaganda-médiára azóta szálltak rá jobban, mióta az amerikai hírszerzés azzal vádolja őket, jelentős szerepet játszottak abban a kampányban, mellyel befolyásolták az amerikai elnökválasztás eredményét, és amelynek részben köszönhető lehet Donald Trump megválasztása. 

Az RT és a Sputnik jelentős apparátussal működik Amerikában, és állítják, ők csak arra hívják fel a figyelmet, amit az Egyesült Államok újságírói elhallgatnak. 

Andrej Klimov, az állami szuverenitás védelmére és a belügyekbe való beavatkozás megelőzésére felállított felsőházi ideiglenes bizottság elnöke hétfőn arra kérte a bűnüldöző hatóságokat, tegyenek javaslatot arra, mi legyen a válaszlépés az RT-t érő támadásra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.