Megtagadták a vízumszolgáltatást egymástól a törökök és az amerikaiak

2017 október 9., hétfő 2:41
63

A török nagykövetség Washingtonban bejelentette, hogy „át kell értékelnie”, hogy az Egyesült Államok mennyiben járul hozzá a misszió és a személyzet biztonságához. Nem sokkal korábban az amerikai nagykövetség Ankarában ugyanilyen közleményt adott ki.

Az amerikai diplomaták azután kezdtek el aggódni a biztonság miatt, miután múlt héten őrizetbe vették az isztambuli konzulátus egyik török alkalmazottját, mert a török hatóságok szerint kapcsolatban állhatott a tavalyi puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülennel. Az Egyesült Államok elítélte a lépést, amit teljesen alaptalannak tartottak. Jelezték, hogy az ilyen húzások sokat ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak.

Vasárnap az amerikai nagykövetség bejelentette, hogy a nem bevándorló típusú vízumok kivételével minden ilyen szolgáltatást felfüggesztenek. Az a turisztikai, betegellátási, üzleti, tanulmányi és munkaügyi beutazásokra vonatkozik. Csak azokat fogadják, akik állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt kérnek.

Nem sokkal később a török nagykövetség szinte azonos szövegű közleményt adott ki, csak az országok nevét változtatta meg. A török vezetés hónapok óta követeli az Egyesült Államoktól, hogy adja ki neki az ott élő Gülent, hogy felelősségre vonhassák a puccskísérlet miatt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt