A nőket molesztáló producer botránya végre felrázhatná Hollywoodot

külföld
2017 október 10., 13:45

Harvey Weinstein ügye mérföldkő lehet az A-listás zaklatások és szexuális erőszak hosszú történetében. Nagyon úgy tűnik, hogy Hollywood ezentúl már nem söpörheti le magáról sötét ügyeit, itt most generációk állnak szemben egymással, akik vagy maguk voltak ragadozók, vagy áldozatok, vagy olyanok, akik tudták, mi történik, de nem beszéltek róla.

Nyugodtan garázdálkodhatott évtizedeken át 

Lassan Amerika minden híres és fontos embere megszólal a nők molesztásával vádolt producer, Harvey Weinsten ügyében. A nagyon sok nagyon értékes film elkészítése fölött bábáskodó, 65 éves férfiról a New York Times jelentetett meg múlt héten leleplező cikket, melyből kiderül, 

a producer évtizedeken át zaklatta kollégáit, köztük híres színésznőket is. 

Weinstein nem tagadta a vádakat, bocsánatot is kért, és azzal védekezett, a hatvanas-hetvenes években még más szokások voltak, ugyanakkor higgye el mindenki, ő tényleg nagyon tiszteli a nőket. De azért gyorsan szólt az ügyvédeinek, hogy pereljék az újságot, mert azért vannak részletek a cikkben, amik nem fedik teljes mértékben a valóságot. Weinstein előbb szabadságra ment, erről szóló közleményében arról írt, igyekszik jobb emberré válni. Aztán kirúgták a saját cégéből is.

photo_camera Fotó: HUBERT BOESL/dpa Picture-Alliance/AFP

A botrányt kiváltó cikk egyik fontos megszólalója Ashley Judd, aki arról beszélt, két évtizeddel ezelőtt, A gyűjtő (Kiss the girl) forgatása idején Weinstein felhívta a hotelszobájába, és arra kérte, masszírozza meg, majd amikor a kérést a színésznő elutasította, megpróbálta rávenni, hogy nézze, ahogyan lezuhanyzik. Judd végig nagyon rosszul érezte magát a szituációban, és többször meg is próbált kislisszolni a szobából, ami végül nagy nehezen sikerült is. Az esetről két évvel ezelőtt már beszélt a színésző a Varietynek, csak akkor még nem nevezte meg a szóban forgó mogult. Akkor azt mondta, tudomására jutott, hogy a szóban forgó férfi csomó más színésznővel is eljátszotta ugyanezt.

Rose McGowannél már messzebbre ment a producer, őt a kilencvenes években környékezte meg a Sikoly forgatásán. A színésznő és a producer végül peren kívül megegyeztek, de a színésznő korábbi nyilatkozatai és közösségi médiában tett megjegyzései alapján egyértelmű, hogy amikor egy szörnyetegre hivatkozott, aki megerőszakolta, csakis Weinsteinre gondolhatott. A producert rajtuk kívül még sok nő vádolja azzal, hogy zaklatta őket, köztük közvetlen kollégái is.

A bombát végül egy Sharon Wrap nevű újságíró dobta le, aki azt állítja, amikor 2004-ben a New York Times-nál dolgozott, kész sztorija volt arról, hogy Weinstein orosz prostituáltakat szerveztetett magának, és 

hiába talált egy nőt, aki elmondta neki, hogy a producer gyakorlatilag megerőszakolta, a cikk sosem jelent meg. 

Az újságíró állítása szerint azért, mert a Weinstein cégének dolgozó két sztár, Matt Damon és Russell Crowe megakadályozták azt. A két színész egyelőre hallgat, de megszólalt George Clooney, aki mélyen elítéli Weinstein tetteit, de azért hangsúlyozza, ő nem tudott semmiről. Wrap meg nem jelentetett cikkére utalva megjegyezte, kár, hogy az újságíró nem rakta ki a cikket saját oldalára.

Mindenki végig tudta, csak senki sem mert szólni

Amikor egy sokakat érintő, híres nevekkel tűzdelt balhé kipattan, mindig beáll egy nagyon rövid, vészjósló csend, egy ilyen nagy hatalmú filmesnek nem nagyon mernek csak úgy beszólni. A New York Times több A-listás hírességet keresett meg, hogy kommentálják a sztorit, de a többség lepattintotta őket.

Az ügy kezdetén érezhető nyilatkozatszünet után aztán jöttek a támogató hangvételű celeb-megnyilatkozások, melyekben azért kicsit kellemetlenül gyakran hangzott el, milyen nagyszerű embernek ismerték eddig Weinsteint, és teljesen el vannak képedve azon, hogy a férfi ilyesmire vetemedett. Pedig a Vox-nak nyilatkozó hollywoodi bennfentes, Elaine Lui állítja, a filmiparban mindenki tudott a nagyhatalmú filmes dolgairól, de senki sem mert szólni, senki sem merte kockára tenni a karrierét.

A producer feleségével, a divattervező Georgina Chapmannel 2016 őszén
photo_camera A producer feleségével, a divattervező Georgina Chapmannel 2016 őszén Fotó: Theo Wargo/AFP

Meryl Streep, aki a legszenvedélyesebben nyilatkozott a témában, közleményében hangsúlyozza, hogy nem, ezekről az esetekről nem tudott mindenki, ő legalábbis nem. Az csak azért nem mindegy, hogy valóban tudott-e róla, vagy sem, mert Streep olyan magasan helyezkedik el a hollywoodi táplálékláncon, hogy ahogy most, úgy korábban sem lett volt félnivalója, ha nem áll be az ügyet agyonhallgató ismert emberek közé. Jessica Chastain viszont Twitteren bevallotta, tudott róla, mi folyik a producer körül, sőt, előre figyelmeztették, hogy vigyázzon vele. Az Oscar-díjas színésznő azt írta, ez egy mindenki által tudott titok volt.

Nincs igazi bűnbánat, ügyvédek vannak és fenyegetőzés

Bármennyire is igyekezett Weinstein meggyőzni a közvéleményt őszinte bűnbánatáról, tettei inkább arról árulkodnak, 

nagyon szeretné megúszni ezt az egészet, és továbbra sem fél sem hatalmával visszaélni, sem könyörögni, sem fenyegetőzni.

Mint most kiderült, mielőtt kirúgták saját cégétől, a Miramaxtól, emailt küldött körbe Hollywood nagykutyáinak, melyben azt írta, „kétségbeesve” kéri a segítségüket, és hogy támogassák ebben a nehéz helyzetben. A Variety pedig arról ír, minden eszközzel igyekezett megfélemlíteni cége munkatársait, amikor kirúgása előtt belső vizsgálat indult ellene.

Hollywood szemérmesen félrefordítja tekintetét

Azért kár lenne úgy tenni, mintha ez lenne az első nagyon brutális hollywoodi sztori a témában. Amerika kedvenc tévés apukája, Billy Cosby szexuális zaklatási ügyei annak ellenére is csak 2015-ben kerültek a figyelem középpontjába, hogy egyik áldozata már 1980-ban beszélt a vele történtekről egy újságírónak (aki végül nem hozta le az interjút). A kétezres évek elejétől aztán egyre több nő vádolta meg a komikust azzal, hogy bedrogozta és megerőszakolta őket, végül nagyon sokan közülük - köztük Janice Dickinson egykori szupermodell - névvel és arccal vállalták, mit tett velük az évtizedeken át nőket kihasználó hollywoodi kedvenc. Cosby ellen végül csak 2015 végén emeltek vádat, de a tárgyalást 2017-ben egy eljárási hiba miatt hatályon kívül helyezték. Kétséges az is, a színész megéri-e az ítéletet.

A közelmúltban A régi városért (Manchester by the Sea) Oscar- és Golden Globe díjjal jutalmazott Casey Affleck zaklatási ügyét kezelték elég szemérmesen Hollywoodban. A színészt egy producer és egy operatőr is azzal vádolta, zaklatta őket egy forgatáson. Utóbbi azt mondta, Casey Affleck részegen lopózott be a hálószobájába, és elkezdte cirógatni a hátát, a producer Amanda White pedig azzal vádolta, megpróbálta felhívni a szállodaszobájába, és amikor nemet mondott neki, erőszakossá vált. A nő arról is beszélt, hogy a forgatáson is folyton szexuális utalásokat tevő színész egyszer arra kérte kollégáját, mutassa meg péniszét a rendezőnek. A két nő vádjait Affleck előbb tagadta, végül mégis beleegyezett a mediációba. Bíróságig nem jutott az ügy, megállapodásuk részletei nem ismertek, de az tény, hogy a színész igazi mennybemenetele csak ezután következett. Az esettel utána senki sem foglalkozott, kivéve Brie Larsont, aki az Oscar-díjat adta át Afflecknek, de miután átnyújtotta a szobrot, hátralépett, és nem vette ki a részét a tapsviharból. Amikor rákérdeztek, miért nem tapsolt, csak annyit mondott,úgy gondolja, reakciója magáért beszélt.

Címlapfotó: ANGELA WEISS/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.