A volt ausztrál miniszterelnök szerint a klímaváltozás több jót tesz, mint amennyit árt

külföld
2017 október 10., 04:35
comments 58

Tony Abbott eddig is ismert volt arról, hogy nem gondol túl sokat a fenyegetésről, amit a klímaváltozás jelent a világra, most pedig egy londoni rendezvényen csak megerősítette ezt a vélekedését. 

Abbott a londoni Global Warming Policy Foundation (GWPF) előadásán beszélt kedd este, és bár a legtöbb újságírót nem engedték be a rendezvényre, a volt miniszterelnök beszéde mégis kiszivárgott, így lehet tudni, hogy Abbott többek között arról beszélt, hogy akik nem fogadják el a klímatudomány álláspontját, azok ellen az inkvizíció és a gondolatrendőség hangulatában zajlik kiközösítés, illetve megerősítette azt a korábbi állítását is, hogy az úgy nevezett tudományos megalapozása a klímaváltozásnak egy nagy rakás szar. 

Szerinte úgy kezeljük a klímaváltozást, mint ahogy korábban a primitív emberek viselkedtek, akik egykoron kecskéken áldoztak, hogy a vulkánistenek kedvében járjanak. Kitért arra is, hogy ezzel csak a gazdaságnak ártunk. Végül beszélt még arról is, hogy a klímaváltozás elleni lépések azok, amik ártalmat okoznak jelenleg, míg maga a klímaváltozás valószínűleg inkább hasznos, vagy legalábbis inkább több jót csinál, mint rosszat. 

Idézte a klimaszkeptikusok kedvelt érvét, hogy a széndioxid magasabb koncentrációja csak zöldebb növényekhez és jobb termésátlaghoz vezet. Szerinte a világnak bizonyíték alapú közpolitikai lépések, nem pedig közpolitikai alapú bizonyítékok kellenek. Utalt arra a 2013-as tanulmányra is, mely szerint a természettudósok 97 százaléka értett egyet azzal, hogy az ember áll a klímaváltozás mögött. De szerinte nincs az rendben, hogy tudományos igazságokat szavazásokkal, nem pedig tényekkel döntenek el. 

Abbott régóta az ausztrál klímaviták központi szereplője, bár már nem miniszterelnök, de tevékenységének komoly szerepe volt abban, hogy a Turnbull-kormány elutasított olyan módosításokat, melyek a megújuló energiák térnyerésének kedveztek volna. 

Abbott katolikus papnak tanult, nem véletlen, hogy nevezte már a klímaváltozást korábban posztkeresztény teológiának is: szerinte a vallások visszaszorulása keltett egy lyukat a társadalomban, amit egy másik dogmával lehetett betömni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.