Kedden délután nagy balhé lehet Katalóniában

külföld
2017 október 10., 10:49
comments 81

Az október 1-i illegális népszavazás óta leginkánn időt húzó katalán kormány kedden délután lehet, hogy egyoldalúan kikiáltja Katalónia függetlenségét. Legalábbis több spanyol nyelvű forrás azt állítja, hogy a katalán elnök, Carles Puigdemont délután hatra tervezett beszéde a barcelonai parlamentben erről fog szólni.

Carles Puigdemont, Katalónia elnöke
photo_camera Carles Puigdemont, Katalónia elnöke Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency

A spanyol állam különböző vezetői az elmúlt napokban többször is figyelmeztették a katalán politikusokat, hogy eszükbe ne jusson ezt meglépni, mert ebben az esetben a törvény teljes erejével le fognak rájuk sújtani.

A Bloomberg most arról ír, hogy a spanyol rendőrség készen áll Puigdemont letartóztatására, amennyiben ő tényleg kikiáltaná egyoldalúan a függetlenséget. A gazdasági lap szerint végső döntés szerint a spanyolok arra is készek, hogy akkor is lépjenek, ha a független katalán rendőrség Puigdemont védelmére kelne. Ugyanakkor ha a katalán kormányfő beszédének mégsem lenne része a függetlenség kikiáltása, a spanyolok inkább elengednék a fülük mellett.

Az El Espanol ugyanakkor úgy tudja, hogy ha Puigdemont a függetlenség kikiáltása mellett dönt, a madridi kormány 24-48 órát adnának a katalánoknak a törvényesség útjára visszatérésre. Ha ez nem történne meg, aktiválnák a spanyol alkotmány 155. cikkét, ami lehetővé teszi a katalán autonómia teljes visszavonását, tehát valamennyi katalán intézmény hatalmának eltörlését.

Érdekes keddi hír, hogy a legfrissebb közvéleménykutatás szerint ha ma szavaznának Katalóniában, a szűk többséggel kormányzó függetlenségpárti erők kisebbségbe kerülnének a katalán parlamentben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.