Nincs menekvés: Az IKEA kihozta az első bútorsorozatát kutyáknak és macskáknak

Nem, esküszöm, hogy nem vicc vagy álhír: a történetében először nem embereknek, hanem macskáknak és kutyáknak hoz ki bútor- és kiegészítősorozatot az IKEA, Lurvig néven.

Ha már belevág, az IKEA nem kukoricázik, és a teljes frontvonalon betámadja a házikedvencipar eddigi szereplőit: a konkrét bútorok mellett az etetőtálaktól a párnákon a játékokon és a szarózacskókon át a szállítódobozokig, nyakörvekig, hámokig mindenfélét árul ezentúl, ideértve azt a pórázra akasztható, henger alakú filléres kis fémszelencét is, benne a gazda telefonszámával.

Tekintve a lánc elterjedtségét, a kutya- és macskaiparban (illetve a gazdák otthonaiban) túlzás nélkül forradalmi változások várhatók.

Bútort például normális magyar ember eddig nem vett a háziállatának, alapvetően négy okból:

  1. a létező állatbútorok kivétel nélkül az értelmetlenül drága luxuskategóriába tartoztak 
  2. és ízléstelenek voltak
  3. a kutya és a macska úgyis elfoglalja a te bútoraidat
  4. mi az istennek kéne bútor egy kutyának vagy egy macskának

Most már, hogy lesz skandinávosan minimalista, lapra szerelt állatbútor, elképzelhető, hogy a fogyasztók el is kezdik fogyasztani, és a magyar dakszlik párna vagy puha kutyágy helyett nemsokára mininakapén próbálják felvenni a tökéletes stanglialakot. Vagy persze az is lehet, hogy a VR-sisak meg a hasonló hülyeségek sorsára jut.

De nézzük meg, mik is ezek az új IKEA-cuccok!

Két tacskó, egy macska és egy ide nem tartozó görög teknős gazdájaként és olyan emberként, akinek a múlt héten kellett felállítva, függőlegesen a fal mellé támasztania az IKEA-kanapéját, mert a két megátalkodott tacskókölyök minden áldott nap lepisálta a párnákat, majd a párnák eltávolítása után a kanapé fenekét, míg olyan szag nem lett a lakásban, mint egy magyar kórház vizesblokkjában, szóval ilyen emberként úgy érzem, hogy egy fotó alapján is képes vagyok felmérni egy állatfelszerelés előnyit és hátrányait. .

Kutyák

Bútorfronton a kutyák jártak rosszabbul, amennyiben nekik két fajtát terveztek csak.

Az egyik lényegében a klasszikus IKEA-emberkanapék mini verziója:

Felnőtt kutyáknak klassz lehet, kölyköknek viszont nem való, mert a huzata nem cipzározható le és mosható külön. 

Kölyökkutyáknak inkább a másik modell való, mert ennek gépben ki lehet mosni a párnarészét. 

A legjobb kutyaágyötlet egyértelműen az olcsó - a világban 5 dollár körüli áron adott - kutyapárnahuzat, amit a régi vagy szennyes ruháinkkal kell feltölteni, hogy a kutya szeresse a szagát és szívesen ráfeküdjön. 

A legbénább vagy legnaivabb ötlet ez a kutyatakaró: 

Fotó: Marcus Hansen/Copyright © Marcus Hansen 2017, All Rights Reserved.

Aki látott már kutyát, az tudja, hogy a kanapé bármely pontjára ráfeküdne ilyen helyzetben, kivéve természetesen a takaró által fedett részt.

A legaranyosabb, egyben a legnagyobb hülyeség a kutyapárna:

A kutyák ugyanis nem párnára rakni szeretik a fejüket alvás közben, hanem - megmagyarázhatatlan módon - inkább pont, hogy le szeretik lógatni a kutyaágy oldalán.

A legérdekesebb ötlet a papagájoknál megszokott önitató kutyaverziója. Vagy zseniális találmány, vagy tragikus, ha kapásból felborítják a hosszú gumiorrukkal, eláztatva a konyhát:

Macskák

Látszik, hogy a macskák mászóképessége jobban megihlette a tervezőket, mint a 2d-ben mozgó kutyáké, mert a kutyáknak is ajánlott ágyak mellett nekik kitaláltak egy saját darabot is. Ez egyben a csúcsmodell is:  lábakra állítható vagy falra, sőt polcrendszerre is szerelhető macskaágyról, sőt inkább mini macskaszobáról, esetleg cicacelláról van szó:

A macskáknak többféle belemászós dobozt is kitaláltak:

Van fantázia a mindkét állatfajnak készült összehajtható szállítódobozban is:

Ezek csak a fontosabb darabok, mert a pórázoktól a szarózacskókig meg a frizbiig rengeteg állatcuccot fognak árulni az IKEÁ-k nemsokára. 

Csakhogy nem nálunk. 

Rákérdeztem ugyanis, és kiderült, hogy az első körben, vagyis most októberben öt országban,  vagyis Japánban, Franciaországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Portugáliában kezdik el árulni az állatfelszereléseket. A következő kör 2018. tavaszán jön, de mi akkor is csak egy ízléstelen választási kampányt kapunk, a második körös országok ugyanis Olaszország, Csehország, Hollandia, Tajvan és Finnország. Magyarországot pedig mégcsak nem is hitegetik semmiféle dátummal.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.