Nincs menekvés: Az IKEA kihozta az első bútorsorozatát kutyáknak és macskáknak

ÁLLAT
2017 október 10., 10:50
comments 123

Nem, esküszöm, hogy nem vicc vagy álhír: a történetében először nem embereknek, hanem macskáknak és kutyáknak hoz ki bútor- és kiegészítősorozatot az IKEA, Lurvig néven.

Ha már belevág, az IKEA nem kukoricázik, és a teljes frontvonalon betámadja a házikedvencipar eddigi szereplőit: a konkrét bútorok mellett az etetőtálaktól a párnákon a játékokon és a szarózacskókon át a szállítódobozokig, nyakörvekig, hámokig mindenfélét árul ezentúl, ideértve azt a pórázra akasztható, henger alakú filléres kis fémszelencét is, benne a gazda telefonszámával.

Tekintve a lánc elterjedtségét, a kutya- és macskaiparban (illetve a gazdák otthonaiban) túlzás nélkül forradalmi változások várhatók.

Bútort például normális magyar ember eddig nem vett a háziállatának, alapvetően négy okból:

  1. a létező állatbútorok kivétel nélkül az értelmetlenül drága luxuskategóriába tartoztak 
  2. és ízléstelenek voltak
  3. a kutya és a macska úgyis elfoglalja a te bútoraidat
  4. mi az istennek kéne bútor egy kutyának vagy egy macskának

Most már, hogy lesz skandinávosan minimalista, lapra szerelt állatbútor, elképzelhető, hogy a fogyasztók el is kezdik fogyasztani, és a magyar dakszlik párna vagy puha kutyágy helyett nemsokára mininakapén próbálják felvenni a tökéletes stanglialakot. Vagy persze az is lehet, hogy a VR-sisak meg a hasonló hülyeségek sorsára jut.

De nézzük meg, mik is ezek az új IKEA-cuccok!

Két tacskó, egy macska és egy ide nem tartozó görög teknős gazdájaként és olyan emberként, akinek a múlt héten kellett felállítva, függőlegesen a fal mellé támasztania az IKEA-kanapéját, mert a két megátalkodott tacskókölyök minden áldott nap lepisálta a párnákat, majd a párnák eltávolítása után a kanapé fenekét, míg olyan szag nem lett a lakásban, mint egy magyar kórház vizesblokkjában, szóval ilyen emberként úgy érzem, hogy egy fotó alapján is képes vagyok felmérni egy állatfelszerelés előnyit és hátrányait. .

Kutyák

Bútorfronton a kutyák jártak rosszabbul, amennyiben nekik két fajtát terveztek csak.

Az egyik lényegében a klasszikus IKEA-emberkanapék mini verziója:

Felnőtt kutyáknak klassz lehet, kölyköknek viszont nem való, mert a huzata nem cipzározható le és mosható külön. 

Kölyökkutyáknak inkább a másik modell való, mert ennek gépben ki lehet mosni a párnarészét. 

A legjobb kutyaágyötlet egyértelműen az olcsó - a világban 5 dollár körüli áron adott - kutyapárnahuzat, amit a régi vagy szennyes ruháinkkal kell feltölteni, hogy a kutya szeresse a szagát és szívesen ráfeküdjön. 

A legbénább vagy legnaivabb ötlet ez a kutyatakaró: 

photo_camera Fotó: Marcus Hansen/Copyright © Marcus Hansen 2017, All Rights Reserved.

Aki látott már kutyát, az tudja, hogy a kanapé bármely pontjára ráfeküdne ilyen helyzetben, kivéve természetesen a takaró által fedett részt.

A legaranyosabb, egyben a legnagyobb hülyeség a kutyapárna:

A kutyák ugyanis nem párnára rakni szeretik a fejüket alvás közben, hanem - megmagyarázhatatlan módon - inkább pont, hogy le szeretik lógatni a kutyaágy oldalán.

A legérdekesebb ötlet a papagájoknál megszokott önitató kutyaverziója. Vagy zseniális találmány, vagy tragikus, ha kapásból felborítják a hosszú gumiorrukkal, eláztatva a konyhát:

Macskák

Látszik, hogy a macskák mászóképessége jobban megihlette a tervezőket, mint a 2d-ben mozgó kutyáké, mert a kutyáknak is ajánlott ágyak mellett nekik kitaláltak egy saját darabot is. Ez egyben a csúcsmodell is:  lábakra állítható vagy falra, sőt polcrendszerre is szerelhető macskaágyról, sőt inkább mini macskaszobáról, esetleg cicacelláról van szó:

A macskáknak többféle belemászós dobozt is kitaláltak:

Van fantázia a mindkét állatfajnak készült összehajtható szállítódobozban is:

Ezek csak a fontosabb darabok, mert a pórázoktól a szarózacskókig meg a frizbiig rengeteg állatcuccot fognak árulni az IKEÁ-k nemsokára. 

Csakhogy nem nálunk. 

Rákérdeztem ugyanis, és kiderült, hogy az első körben, vagyis most októberben öt országban,  vagyis Japánban, Franciaországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Portugáliában kezdik el árulni az állatfelszereléseket. A következő kör 2018. tavaszán jön, de mi akkor is csak egy ízléstelen választási kampányt kapunk, a második körös országok ugyanis Olaszország, Csehország, Hollandia, Tajvan és Finnország. Magyarországot pedig mégcsak nem is hitegetik semmiféle dátummal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.