Több mint száz vízilovat gyilkolt meg az anthrax Namíbiában

Az ország északkeleti részén fekvő Bwabwata Nemzeti Parkban a múlt hét végén pusztulhattak el az állatok, melyekre csak most akadtak rá a hatóságok. Az első gyanú szerint lépfene végezhetett velük. 

Az anthrax/lépfene egy magas halálozási aránnyal járó bakteriális megbetegedés, ami a leggyakrabban kérődzőket támad meg, de fordult már elő emberre átterjedő fertőzés is. 

A helyi minisztérium képviselői arról beszéltek, hogy még sosem tapasztaltak ilyet. Korábbi fertőzéseknél is csak pár állat pusztult el. 

A hatóságok most próbálják feltárni a pontos okokat. Elképzelhető az is, hogy a fertőzött állatok száma még magasabb lesz, mivel krokodilok ehettek a fertőzött vízilovak tetemeiből. 

Hasonló mértékű fertőzés legutóbb 2004-ben Ugandában történt, amikor 180 víziló halt meg. Tavaly pedig 2300 rénszarvas pusztult el Szibériában, akkor a váratlan melegfront erősíthette az anthrax terjedését. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.