4,5 évre ítélték a trágyaszórós kamumilliárdos magyar ügyvédjét, aki megjátszotta a halálát, majd New Yorkban bukkant fel

bűnügy
2017 október 11., 14:56

Tavaly júniusban írtam arról, hogy megtaláltam egy bűnözőt, akit az Interpol köröz, Hartai Győző ellen ugyanis csalás miatt 2015-ben adott ki elfogatóparancsot a magyar rendőrség, pedig 2014 őszén meghalt.

De mivel fél évvel később is körözték, újra a hatóságokhoz fordultam, és miután átverekedtem magam a szervek labirintusán, végre kiderült: a férfi él, csak megjátszotta a halottat, és most bujkál a hatóságok elől.

H. Győző egy New York-i reptéren 2015. január 8-án. Az Ausztriában kiállított halotti bizonyítvány szerint H. Győző 2014 októberében meghalt.
photo_camera H. Győző egy New York-i reptéren 2015. január 8-án. Az Ausztriában kiállított halotti bizonyítvány szerint H. Győző 2014 októberében meghalt. Fotó: Debreceni Törvényszék

Egy csarnok és egy trágyaszóró vezetett a kamumilliárdost képviselő Hartai Győző halálhíréhez

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség 2015 végén nyújtotta be a vádiratot öt vádlott ellen: három férfit (köztük dr. Hartai Győzőt) különösen nagy kárt okozó csalással vádoltak, két másik vádlott ellen pedig közokirat-hamisítás volt a vád.

A vádirat szerint egy jól működő mezőgazdasági vállalkozás 2013 közepére eladósodott, így a tulajdonosnak külső segítség kellett. A férfinak egy ismerőse ajánlotta H. Gyulát, a másodrendű vádlottat, aki állítólag a kapcsolataival nyújthatott volna segítséget. H. Gyula fel is bukkant, és telefonon jelentkezett be a sértettnél N. József, az elsőrendű vádlott is. A beszélgetéseken N. Józsefet úgy állították be, mint komoly gazdasági, társadalmi kapcsolatokkal rendelkező milliárdos üzletembert. Később N. József a harmadrendű vádlottal, dr. Hartai Győző ügyvéddel jelent meg a Debrecen-Halápon lévő telephelyen.

A sértett elmagyarázta, milyen rossz helyzetbe került a vállalkozása, és elmondta azt is, hogy az ingatlanjain jelzálog van, így nem tudja azokat eladni. A vádirat szerint N. József azt ígérte, ad annyi készpénzt, amennyi elég lesz minden adósság rendezésére.

2013. július 5-én N. József és Hartai Győző együttműködési és letéti szerződést készített, ami szerint az ötödrendű vádlott érdekeltségébe tartozó C. Kft. (ügyvezetője a negyedrendű vádlott, S. Gábor), átvállalja a sértett fizetési kötelezettségeit, kiváltja az ingatlanokon lévő terheket/hitelt, és esetleg állami támogatást is szerez. A sértett cserébe fedezetnek egy vasvázas épületet és egy trágyaszóró gépet ajánlott fel.

A letéti szerződésben az állt, hogy az N. József ügyvezetése alatt álló E.J.S. Kft. Hartai Győző ügyvéd letéti számlájára elhelyez 240 millió forintot, amiből a C. Kft. rendezni tudja a sértett adósságait. Az aláírt szerződések miatt a sértett bízott abban, hogy végre tényleg megszabadul a vállalkozását sújtó terhektől. H. Gyula már másnap meg is győzte, hogy engedje meg a C. Kft-nek, hadd vigye el a vasvázas csarnokot és a mezőgazdasági gépet, hiszen azok úgyis a céghez kerülnek majd. Még aznap szét is szerelték, elszállították, sőt el is adták a csarnokot, a trágyaszóró munkagépet pedig július 20-án vitte el H. Gyula a telephelyről.

Csakhogy N. József, H. Gyula és Hartai Győző átverte a férfit, mert egyik szerződés sem felelt meg a valóságnak, N. József nem akarta, és nem is tudta volna rendezni a számlákat, csak a csarnok és a munkagép kellett nekik. Előbbivel 48, utóbbival 22 milliós kárt okoztak a sértettnek, akihez csak a vasvázas csarnok 12,5 milliót érő alapanyaga került vissza.

A bírósági eljárás tavaly februárjában kezdődött, de az ügy újabb két vádlottja tűnt el, így lassan haladt az eljárás. Az ügyészség kezdeményezte a távollétes tárgyalást.

4,5 év börtönt kapott, már csak meg kéne találni, hogy leülje

Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője elárulta, hogy most megszületett az elsőfokú ítélet. A megtérült kár mértékén kívül mindent a vádirati tényállással megegyezően állapított meg a Debreceni Járásbíróság.

Az ügynek 5 vádlottja volt, a bíróság mindannyiuk távollétében mondta ki az ítéletet, bűnösnek találva a vádlottakat különösen nagy kárt okozó csalásban (első-, másod- és harmadrendű vádlottak) és közokirat-hamisításban (negyed- és ötödrendű vádlottak).

  • Az elsőrendű vádlott N. József halmazati büntetésként 5 év börtönt kapott, és a bíróság 5 évre eltiltotta őt a közügyek gyakorlásától.
  • A másodrendű vádlottat H. Gyulát szintén halmazati büntetésként 5 és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és 6 évre eltiltotta a közügyektől.
  • A harmadrendű vádlott, H. Győző halmazati büntetésként 4 év 6 hónap szabadságvesztést kapott, és 5 évig nem gyakorolhatja a közügyeket.
  • Végül az elsőfokú bíróság a negyed-, és az ötödrendű vádlottat fejenként 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A bírósági eljárás úgy indult, hogy H. Győző már akkor sem volt elérhető. Ellene most is belföldi és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az első és a másodrendű vádlott a bírósági eljárás elkezdése előtt tűnt el, a negyedrendű vádlottnak pedig a bírósági eljárás közben veszett nyoma, hármójukat belföldi elfogatóparancs alapján keresik. Az ötödrendű vádlott lemondott a tárgyaláson való részvételről, azért nem volt jelen az ítélethirdetésen.

Hartai Győző képei az Interpol oldalán.
photo_camera Hartai Győző képei az Interpol oldalán. Fotó: Interpol

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a vádlottaknak – a védekezésük ellenére – eredetileg is az volt a szándékuk, hogy megtévesszék a sértettet. A csarnok esetében végül 18 millió forint kár térült meg. A bíróság kimondta azt is, hogy H. Győző halálhíre nem helytálló.

Hartai Győző gyászjelentése. A magyar hatóságoknak az osztrák rendőrség árulta el, hogy Hartai halotti bizonyítványának száma egy nő nevére lett kiállítva, tehát az övé hamis.
photo_camera Hartai Győző gyászjelentése. A magyar hatóságoknak az osztrák rendőrség árulta el, hogy Hartai halotti bizonyítványának száma egy nő nevére lett kiállítva, tehát az övé hamis.

Az ítélet nem jogerős: az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, az első-, másod-, és harmadrendű vádlottak védői fellebbeztek, a negyed- és ötödrendű vádlottak védői pedig 3 nap gondolkodási időt kértek. Miután a vádlottak távollétében került sor az ítélethirdetésre, a vádlottakat hirdetménnyel kell értesíteni, azt a bíróságon és a vádlottak utolsó ismert lakóhelyének polgármesteri hivatalában kell kifüggeszteni. A vádlottaknak ilyenkor 15 napjuk van a fellebbezésre. Ha a körözés alatt álló vádlottak nem fellebbeznek, az ügyvédi fellebbezések miatt már akkor is biztos, hogy az ügy másodfokon folytatódik majd, a Debreceni Törvényszéken – közölte a szóvivő.