Megtaláltam egy bűnözőt, akit az Interpol köröz

bűnügy
2016 június 11., 14:00
comments 71

Megnéztem az Interpol körözési listáját, és találtam rajta egy magyar ügyvédet. → Rákerestem a Google-ben. → Megoldottam egy rendőrségi ügyet.

Az Interpol honlapján most 60 magyar állampolgárságú embert köröznek bűncselekményért. Nincs már köztük Hernádi Zsolt, de Kun-Mediátor Marcsika piramisjátékos még igen, ahogy Szalay László is, aki 2007-ben 100 millió forintot utalt el Svájcba.

Az egyik ilyen körözött személy, aki ellen a magyar hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki, hogy megkezdhesse a magyarországi börtönbüntetését, az az 1977-ben született dr. Hartai Győző Sándor.

Forrás: interpol.int
photo_camera Forrás: interpol.int

Mintha csak a föld nyelte volna el

A police.hu-n is megtalálható az elfogatóparancs alapján nyilvánosan körözött emberek között. Az egykori ügyvédet – akinek 2015 januárján a kamarai tagsága is megszűnt – magánokirathamisítás és különösen nagy összegű csalás miatt keresik.

Csakhogy egy gyors Google-kereséssel megtudtam, hogy Hartai Győző már 2014 októberében meghalt.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem honlapján jelent meg erről gyászhír, minthogy Hartai korábban az ottani Munkajogi Tanszék oktatója volt. Mint írták, „tragikus hirtelenséggel” halt meg, ami nem ritkán öngyilkosságot jelent, de hogy itt erről van-e szó, azt nem tudni. Tavaly októberben egy rokona pedig kitette a Facebookra a gyászjelentést, ami szerint a férfi 2014. október 23-án halt meg, és egy hónapra rá Budapesten el is temették a hamvait.

Hartai Győző gyászjelentése. A magyar hatóságoknak az osztrák rendőrség árulta el, hogy Hartai halotti bizonyítványának száma egy nő nevére lett kiállítva, tehát az övé hamis.
photo_camera Hartai Győző gyászjelentése

Megkerestem a rendőrséget, hogy – minthogy Hartait máig körözik – valójában csak megrendezte-e a halálát, vagy csak több mint másfél éve nem tűnt fel a hatóságoknak, hogy már nem él. Ezt a választ adták: „Az Ön által említett üggyel kapcsolatban a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás iratait 2015. december 4-én vádemelési javaslattal – a terhelt távollétében – megküldte a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség részére. A férfival szemben az elfogatóparancs azóta is érvényben van.”

Mivel Hartai halálával kapcsolatban nem mondtak semmit, ezért valószínű, hogy a rendőrség egyszerűen nem tudja, hogy a volt ügyvéd meghalt, és most ezért köröztetik egész Európában.

photo_camera   Örülök, hogy segíthettem

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.